Vene hävitajad Soome kohal lennanud USA pommitajate kurssi ei vääranud (3)

Copy
USA strateegiline pommituslennuk B-52 Stratofortress.
USA strateegiline pommituslennuk B-52 Stratofortress. Foto: Senior Airman Lauren Cobin / SCANPIX

Soome õhuruumis lennanud USA pommituslennukid püsisid pärast Vene hävitajate väljasaatmist varem kokkulepitud kursil, kuigi Venemaa väidab vastupidist. 

Põhjanaabri kaitseministeerium teatas pühapäeval, et Soome õhuruumis lendasid esimest korda USA pommituslennukid B-52 Stratofortress. Sellele ei jätnud Venemaa reageerimata ja saatis välja oma hävitajad.

Kahe USA pommitaja lend suundus Põhjalas Norrast lõunasse üle Lapimaa. Pommitajatele lisaks osalesid lennul ka kolm tankimislennukit, nende seas kaks KC-135 ja üks KC-46. Tegemist oli NATO liitlaste koostöös toimunud manöövritega, mis olid osa ühisest õppusest.

Venemaa kaitseministeeriumi andmetel pöörasid USA pommituslennukid otsa ringi ja lahkusid pärast seda, kui nägid Vene hävitajate lähenemist, viitas Soome rahvusringhääling Yle.

NATO väitis aga, et venelasi ei välditud ja pommitajad oma kurssi mitte mingil moel ei muutnud.

Allianss kinnitas küll samas infot, et USA lennukid kohtasid tõesti Barentsi mere kohal kahte Vene lennukit. Kohtumine toimus Kesk-Euroopa aja järgi kella kaheksa paiku ehk Eesti aja järgi kella üheksa paiku hommikul.

NATO teatel jätkasid pommituslennukid oma plaanipärast liikumist aga ilma vahejuhtumiteta ja maandusid lennu lõpus Rumeenias Mihail Kogălniceanu õhujõudude baasis.

Yle vahendas NATO infot ka selle kohta, et USA lennukid viibisid kogu aeg rahvusvahelises õhuruumis rahvusvaheliste kokkulepete järgi ehk nad ei rikkunud Venemaa õhuruumi.

Tagasi üles