JULGEOLEKUOHT Orbán hakkab Vene ja Valgevene võõrtöölisi Euroopa Liidu siseturule laskma (33)

Copy
Sisserändajad Saksamaa ja Poola vahelisel piiril 11. oktoobril 2023. a.
Sisserändajad Saksamaa ja Poola vahelisel piiril 11. oktoobril 2023. a. Foto: Patrick Pleul / dpa / Scanpix

Juuli alguses laiendas Ungari valitsus nende riikide ringi, kust saab lihtsustatud korras tööjõudu sisse tuua. Orbán lisas ka Venemaa ja Valgevene kodanikud skeemi, mis võimaldaks neil sisuliselt vabalt ELi ühisturule siseneda.

Skeem lubab 8. juulist Venemaa ja Valgevene kodanikel tulla Ungarisse kasvõi koos peredega ning hankida tööd nendes sektorites, kus valitseb tööjõupuudus.

«Selline poliitika annab õiguse potentsiaalselt suurele hulgale venelastele Ungarisse siseneda minimaalse järelevalveta, mis kujutab riigile olulist julgeolekuriski,» hoiatas julgeolekuekspert András Rácz.

«Kui Venemaa tahab skeemi kasutada nuhkide saatmiseks, siis ei piirdu ta ainult Ungari territooriumiga,» ütles Rácz.

Lihtsustatud riiklik töölubadele vastav n-ö kaardisüsteem annab võõrtöölistele Ungaris elamise ja töötamise loa, mida on võimalik pikendada mitu korda. Lõpuks võivad sisserännanud isikud saada ka alalise elamisloa Ungaris, vahendas Daily News Hungary eile.

Ekspertide sõnul on tegemist julgeolekuriskiga, sest lihtsustatud korras piiride avamine Putini ja Lukašenka režiimi kodanikele võimaldab neil siseneda ELi siseturule ilma julgeolekukontrollita, kirjutas Forbes.

See n-ö külalistöötajate mehhanism annab võimaluse piiramatuks sisserändeks Ungarisse, sest piiravat arvulist lage saabuvatele venelastele ja valgevenelastele pandud ei ole.

Näiliselt on tegemist Ungari sooviga tuua kohapeale töötajaid, kes aitaksid arendada ja ehitada Ungaris tuumajaama. Ekspertide sõnul on aga selleks piiramatul arvul võõrtööliste sissetoomise põhimõte ebaproportsionaalne ja kahtlust äratav. ELi siseturul ei ole inimeste vaba liikumise piiranguid ja Ungari laseb nii venelased kui valgevenelased enda territooriumilt sisuliselt ka edasi Euroopasse, viitas Daily News Hungary.

Ungari võõrtööliste kaardisüsteem võimaldab juuli algusest lihtsustatud korras värvata Ungaris kaheksa ELi välise riigi kodanikke: Bosnia ja Hertsegoviinast, Põhja-Makedooniast, Moldovast, Montenegrost, Serbiast, Ukrainast, Venemaalt ja Valgevenest.

Eksperdid näevad, et uus skeem asendab varem spionaaži kahtlustusega Ungaris tegutsenud Venemaa Rahvusvahelise Investeerimispanga (IIB) tegevust, mis USA survel kinni pandi. 

VÄLISMINISTEERIUMI KOMMENTAAR

Mis on Eesti seisukoht selles küsimuses ja kuidas see hakkab mõjutama meie julgeolekut?

Välisministeerium tegeleb asja uurimisega ja detailide välja selgitamisega ning oleme sel teemal kontaktis ka oma naabrite ja Euroopa Liidu partneritega.

Schengeni ruumi ohtu seadmine on lubamatu.

Tagasi üles