FSB väitel nurjati Dagestanis islamistide rünnakud

Copy
FSB tegevus Dagestanis korraldatavate rünnakute nurjamiseks 27. juulil 2024. a.
FSB tegevus Dagestanis korraldatavate rünnakute nurjamiseks 27. juulil 2024. a. Foto: Imago / Scanpix

Venemaa Föderaalne Julgeolekuteenistus (FSB) vahendas täna, et suutis takistada Dagestanis järjekordsete islamistlike terrorirünnakute korraldamist.

Väidetavalt organiseerisid islamistid rünnakuid politseijõudude ja õigeusu kiriku vastu, vahendas Reuters.

Ohu elimineerimiseks vahistas FSB Vene meedia andmetel kolm Venemaa kodanikku Kaspiiski linnas. Konkreetsele terroriorganisatsioonile FSB ei viita, ent rünnaku nurjamiseks läbiviidud operatsiooni ajal võeti kurjategijatelt ära enda valmistatud lõhkekehad ja muud relvad. 

Koordineeritud rünnakud Venemaa moslemienamusega Dagestani Vabariigi linnade õigeusukirikute ja sünagoogide vastu on kasvanud.

Juuni lõpus toimunud rünnakutes Dagestani pealinnas Mahhatškalas ja iidses Derbentis tormasid automaatrelvadega terroristid õigeusukirikusse, kus süütasid ikooni ja tapsid 66-aastase preestri.

Samuti panid ründajad siis põlema mõne kvartali kaugusel asuva sünagoogi. Vene Juudi Kongressi teatel algas rünnak 40 minutit enne õhtust palvust. Terroristid tulistasid pühakoja juures valves olnud politseitöötajaid ja turvamehi ning viskasid hoonesse Molotovi kokteile.

Surma sai paarkümmend inimest ning terroritöö taga näivad olevat kohalikud radikaliseerunud mehed. Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov väitis toona, et võimud ei pelga 1990. ja 2000. aastatel Põhja-Kaukaasiat räsinud vägivalla naasmist.

Märtsis hukkus Islamiriigi rünnakus Moskva äärelinnas asuvale kontserdimajale 145 inimest. Venemaa vahistas toona mitmed rünnaku toimepanekus kahtustatavad isikud, peamiselt Tadžikistani kodanikud. Nende kohtuasjadele lahendeid veel pole.

Tagasi üles