Põhja-Korea rakett kukkus merre

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea korraldas põhjanaabri raketistardi ootuses sõjaväeõppuse kahte Koread eraldava demilitariseeritud tsooni juures.
Lõuna-Korea korraldas põhjanaabri raketistardi ootuses sõjaväeõppuse kahte Koread eraldava demilitariseeritud tsooni juures. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea vaidlusalune kaugmaarakett plahvatas täna paar minutit pärast starti ja kukkus merre, teatasid Lõuna-Korea ja veel mitme riigi ametnikud tagasilöögist vaese stalinistliku riigi mainele.

Pyongyang trotsis USA ja teiste riikide survet, otsustades raketi ikkagi teele saata. Selle sammu eest hoiatas isegi liitlasmaa Hiina.

Mitmed riigid, sealhulgas USA, Jaapan ja Lõuna-Korea, on Pyongangi sammu juba hukka mõistnud. «Põhja-Korea üksnes isoleerib end veel enam selliste provokatiivsete tegudega ning raiskab raha relvadele ja propagandale ajal, mil Põhja-Korea rahvas nälgib,» ütles Valge Maja pressiesindaja Jay Carney.

Jaapani ringhääling NHK teatas kaitseministeeriumi allikale viidates, et rakett lendas umbes 120 kilomeetrit ning purunes siis neljaks tükiks, mis kukkusid merre Korea poolsaarest läänes.
USA relvajõudude teatel oli tegemist raketiga Taepodong-2, mille rusud esialgsetel andmetel langesid vette umbkaudu 165 kilomeetrit Soulist läänes.

«Lõuna-Korea ja USA luure andmeil Põhja-Korea raketistart ebaõnnestus,» ütles ka Lõuna-Korea kaitseministeeriumi esindaja pressikonverentsil.

Põhja-Korea väitel soovisid nad raketi Unha-3 abil lähetada orbiidile ilmasatelliidi, kuigi kriitikute hinnangul oli selle eesmärk parandada Põhja-Korea võimet luua tuumalõhkepead kanda suutev ballistiline rakett, mis oleks võimeline tabama Ühendriikide mandriosa.

Rakett oli kavandatud lendama üle Korea poolsaart Hiinast eraldava mere ning Filipiinide lähedal pidi käivituma selle kolmas aste, mille ülesandeks oli satelliit orbiidile toimetada.

Tegemist on Põhja-Korea teise järjestikuse ebaõnnestunud katsega satelliit orbiidile saata, kuigi riik ise nimetas 2009. aasta starti õnnestumiseks. Tänast üritust ei ole Põhja-Korea ametlik meedia seni kommenteerinud.

Unha-3 lennutati välja Põhja-Korea läänerannikult Hiina piiri lähedal. Selle start oli ajastatud riigi asutaja Kim Il-sungi 100. sünniaastapäeva pidustustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles