Ekspert: Süüria relvarahu ei pruugi kestma jääda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süürias kehtib alates 27. veebruarist relvarahu.
Süürias kehtib alates 27. veebruarist relvarahu. Foto: SCANPIX

Soome Lähis-Ida eksperdi Hannu Juusola arvates ei pruugi Süürias välja kuulutatud relvarahu kuigi kaua kesta.

Juusola on veendunud, et Süüria opositsiooni ega valitsust ei huvita läbirääkimiste jätkumine ega rahu tagamine, kirjutab mtv3.fi.

«Relvarahuga ei saavuta opositsioon mitte midagi. Opositsiooni nõudmiseks on president Bashar al-Assadi tagasi astumine. Relvarahu kokkuleppedokumentides on vaid kergelt puudutatud edaspidiseid läbirääkimisi. Al-Assadil aga ei ole muud trumpi võimul püsimiseks kui kasutada vägivalda,» selgitas Soome ekspert.

Juusola sõnul on üsna tõenäoline, et Süürias kordub sama, mis varem ehk vägivald ja kodusõda jätkuvad. Araabia Liiga ja ÜRO vaatlejate pingutused ei olevat lõplikult vilja kandnud.

Juusola sõnul jätkab ÜRO Julgeolekunõukogu Süüria kriisile lahenduse otsimist.

Selle aasta veebruaris esitasid lääneriigid ja Araabia Liiga Süüria presidendile nõudmise tagasi astuda ja võim ajutisele valitsusele anda. ÜRO Julgeolekunõukogu aga ei saanud Süüriale omapoolseid sanktsioone kehtestada, kuna kaks selle nõukogu liiget, Hiina ja Venemaa olid selle vastu. Nende kahe riigi arvates võib sekkumisel olukord Süürias keerulisemaks minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles