PRIGOŽINI VARJUD Wagneri palgasõdurid said Malis mässulistelt tappa

Copy
Wagnerlased Putini-vastase mässu ajal Rostovis 24. juunil 2023. a.
Wagnerlased Putini-vastase mässu ajal Rostovis 24. juunil 2023. a. Foto: ALEXANDER ERMOCHENKO / REUTERS / Scanpix

Alžeeria piiri lähedal varitsesid Mali armee ja Vene Wagneri palgasõdurite autokolonni tuareegidest mässulised, kes tapsid väidetavalt isegi kuni 80 endist Prigožini võitlejat.

Lääne-Aafrikas asuvas Malis on tuareegide varitsustes hukkunud juba kümneid wagnerlasi. Mässuliste andmetel käivad Mali põhjaosas juba mitu päeva ägedad lahingud, vahendas Yle.

Malis käib kodusõda mässuliste rühmituste ja riiki valitseva sõjaväehunta vahel. Sõjapealikud on kasutanud viimastel aastatel väga palju Prigožini Wagneri rühmituse mehi. Pärast oma juhi surma tegutsevadki talle truuks jäänud wagnerlased edasi peamiselt Aafrikas.

Mali põhjaosa kontrollivad tuareegi mässulised väitsid, et varitsesid piirilinna Tinzaouateni lähedal Mali armee sõdurite ja Wagneri palgasõdurite konvoid. Mässulised kinnitasid, et võtsid õnnestunud rünnaku ajal ära vaenlaste soomusautod, veoautod ja muud sõidukid.

Lisaks vahendasid tuareegide mässulised infot, et kahjustasid ka ühte helikopterit, mille wagnerlased väidetavalt maha jätsid. Kokkupõrge leidis aset laupäeval, viitas AFP. 

Mitmed Vene sõjablogijad jagavad Telegramis infot selle kohta, et Malis aset leidnud lahingus hukkus vähemalt 80 Wagneri võitlejat ja ligi 20 meest võeti lisaks vangi. Neid väiteid on peaaegu võimatu esialgu kontrollida, viitas Yle.

Vene meedia kirjutas, et Malis hukkus propagandakanali GreyZone looja, Wagneri üks komandöridest Anton Jelizarov, kes sõdis ka Ukrainas.

2020. aasta riigipöördega võimule võtnud Lääne-Aafrika riigi sõjaväejuhid on seadnud prioriteediks kogu riigi tagasivõitmise tuareegi separatistidelt ja džihadistidelt, eeskätt iseseisvusmeelses põhjapiirkonnas Kidalis, vahendas AFP.

Märksõnad

Tagasi üles