Taliban katkestab sidemed Afganistani saatkondadega läänes

Copy
Afganistani lipp Canberra saatkonna juures.
Afganistani lipp Canberra saatkonna juures. Foto: LUKAS COCH / EPA / Scanpix

Äärmusrühmituse Taliban valitsus teatas, et katkestab sidemed Afganistani saatkondadega lääneriikides, väites, et paljud diplomaatilised esindused on endiselt lojaalsed eelmisele valitsusele.

Talibani teade sidemete katkestamise kohta ilmus täna, põhjendades sammu sellega, et saatkonnad ei järgi äärmusrühmituse kehtestatud poliitilist joont.

«Välisministeerium on korduvalt kutsunud Afganistani poliitilisi ja konsulaaresindusi Euroopa riikides tegema koostööd Kabuliga,» seisab Talibani avalduses.

«Kahjuks pannakse enamiku nende esinduste tegevust toime meelevaldselt, ilma koordineerimata ja rikkudes olemasolevaid kehtivaid põhimõtteid,» lisati avalduses.

Talibani välisministeerium märkis, et ei kanna vastutust välismaal viibivate saatkonnatöötajate viisa- või passiprobleemide eest, kui nad keelduvad tunnistamast Talibani valitsuse legitiimsust.

Otsus puudutab Afganistani saatkondi Ühendkuningriigis, Saksamaal, Belgias, Šveitsis, Austrias, Prantsusmaal, Itaalias, Kreekas, Poolas, Rootsis, Norras, Kanadas ja Austraalias.

Kabuli rahalise toeta on paljud diplomaatilised esindused olnud juba mitu aastat majanduslikes raskustes. Mõnedes lääneriikides, näiteks Hispaanias ja Hollandis, on saatkonnatöötajad hakanud lihtsalt Talibani valitsusega koostööd tegema.

Paljud riigid, samuti ÜRO, on aga keeldunud sidemetest Talibaniga äärmusrühmituse repressiivse tegevuse tõttu naiste suhtes.

Tagasi üles