UKRAINA KAITSEL Venemaa väänas Soome vabatahtlikule võitlejale karmi karistuse (3)

Copy
Ukraina sõidurid idarindel. 26. juuli 2024. a.
Ukraina sõidurid idarindel. 26. juuli 2024. a. Foto: ANATOLII STEPANOV / AFP / Scanpix

Ukrainas vabatahtlikult Vene armee vastu sõdinud soomlast Topi Huhtalat karistati Kremli käsul 14 aasta pikkuse reaalse vangistusega.

Selle aasta algusest kuulutati Huhtala Venemaal tagaotsitavaks, ent mees ütles veel veebruaris Helsingin Sanomatele, et ta sellise asja pärast ise küll üldse ei muretse.

Nüüd on Huhtala kohta Venemaal tehtud aga ka tagaselja kohtuotsus, ehk kui ta mingil põhjusel peaks venelaste kätte sattuma, siis pistetakse ta kohe trellide taha.

«Vene Föderatsiooni uurimiskomisjoni kogutud tõendite põhjal tegi kohus tagaselja otsuse Soome kodaniku kohta, kes välisriigist pärit palgasõdurina osales sõjategevuses Ukraina relvajõudude poolel, vahendas Soome meedia Vene riikliku uudisteagentuuri TASSi teksti.

Moskva dikteeritud avalduses seisab ka Helsingin Sanomate andmetel see, et uurimine näitas, kuidas Huhtala saabus Ukrainasse 2022. aasta märtsis ja astus Ukrainas sõdiva rahvusvahelise leegioni ridadesse.

Soomlane teenis palgasõdurina ja oli Soome vabatahtlike rühma juht 2022. aasta märtsist kuni 2024. aasta maini. Kui Venemaa ametivõimud mehe kinni püüavad, siis karistus tuleb tal kanda TASSi vahendatud info kohaselt range distsipliiniga kinnipidamisasutuses.

Veebruaris lausus Huhtala Helsingin Sanomatele, et suhtub Soome tagaotsimiskuulutusse huumoriga.

«Ärkasin üles ja nägin, et mulle on tulnud paar telefonikõnet. Üks võitluskaaslane oli saatnud sõnumi, et tüüp sai aumärgi. Ütlesin, et see ei tulnud üllatusena. Kindlasti tõmbavad nad ühel hetkel selle kaardi välja,» ütles Huhtala.

«Kas peaksin räppariks hakkama ja tegema läbimurde singli pealkirjaga «Venemaa kõige tagaotsitum». Seda võetakse huumoriga. Pole siin mingit stressi,» selgitas Huhtala.

Huhtala võitles Ukrainas aastatel 2022–2023. Eelmisel aastal naasis ta Soome ja Ukrainasse ta tagasi minna ei kavatse, kirjutas Soome meedia.

Tagasi üles