Meedia: Venemaa võib vabastada kuni 30 poliitvangi (2)

Copy
Evan Gerškovitš Jekaterinburgi kohtusaalis.
Evan Gerškovitš Jekaterinburgi kohtusaalis. Foto: Dmitry Chasovitin / Reuters / Scanpix

Mitu rahvusvahelist meediaväljaannet viitavad võimalusele, nagu Venemaa valmistuks suure vangivahetuse kokkuleppe raames vabastama kuni 30 poliitvangi ja ajakirjanikku.

Väidetavalt valmistub Venemaa vahetama USA ja Saksamaaga 20–30 poliitvangi ja ajakirjanikku, vahendas anonüümsele allikale tuginedes varem BBC, The Moscow Timesi ja Vedomostiga koostööd teinud Vene opositsiooniline poliitikaajakirjanik Pjotr Kozlov oma veebiväljaandes.

Tegemist oleks kõige suuremahulisema vangide vahetusega pärast külma sõja lõppu.

Kui varem on opositsioonilistes Venemaa meediakanalites räägitud kuni kümnest kõrge profiiliga poliitvangist, siis nüüd arvatakse see arv olevat veelgi suurem.

«Ma tean rohkem inimesi kui neid, keda on juba avalikult mainitud,» ütles allikas Kozlovile. «Minu hinnangul annab Moskva läänele välja umbes 20–30 inimest.»

Viimastel päevadel on kuulujutud silmapiiril terendavast suurest vangide vahetusest muutunud valjemaks, kuna mitu vangistatud dissidenti ja ajakirjanikku viidi oma vangikongidest teadmata kohtadesse. 

Nende vangide hulgas, kelle asukoht on jäänud teadmata, on opositsiooniaktivistid Vladimir Kara-Murza, Oleg Orlov ja Lilia Tšanõševa ning endine Moskva linnavolinik Ilja Jašin. Samuti on vangide seas hiljuti 16 aastaks vangi mõistetud Wall Street Journali ajakirjanik Evan Gerškovitš. Tema võimalikust vabastamisest teatas Fox News.

Samuti kadus kolmapäeval Ameerika föderaalbüroo vangide andmebaasist teave nelja USAs vangistatud venelase kohta, keda süüdistatakse küberkuritegevuses, rahapesus ja elektroonikavahendite smugeldamises.

Valge Maja pressiesindaja Karine Jean-Pierre ei tahtnud eile õhtul võimalikul kokkuleppel pikemalt peatuda. «Me ei pea läbirääkimisi avalikult. Me ei saa avalikult läbi rääkida, sest tahame olla kindlad, et saame selle töö tehtud,» ütles Jean-Pierre.

Peatsest vangide vahetuse kokkuleppest kirjutas ka Sloveenia väljaanne N1. Eile teatas Ljubljana kohus, et riigist saadetakse välja kaks spioneerimises süüdi mõistetud Vene kodanikku – Artem Viktorovič Dulcevi ja Ana Valerevna Dulceva. N1 väitis anonüümsetele allikatele tuginedes, et väljasaatmine on osa laiamahulisest rahvusvahelisest vangide vahetuse kokkuleppest Venemaa, Valgevene, USA, Saksamaa ja veel mitme riigi vahel.

Viimane vangide vahetus Ameerika Ühendriikide ja Venemaa vahel toimus 2022. aasta detsembris, kui Moskvast pääses kodumaale narkokuriteos süüdi mõistetud Ameerika korvpallitäht Brittney Griner. USA saatis kodumaale tagasi 25 aastaks vangi ulatusliku illegaalse relvamüügi eest vangi mõistetud suurärimehe Viktor Buti.

Tagasi üles