KOHALIK VAADE Venemeelsed tahavad Moldova Euroopa-püüdluse põrmu paisata

Venemeelse opositsiooniliikumise Võit pooldajad meeleavaldusel Moldova pealinnas Chişinăus protestimas president Maia Sandu ja tema erakonna Tegevus ja Solidaarsus (PAS) vastu.
Venemeelse opositsiooniliikumise Võit pooldajad meeleavaldusel Moldova pealinnas Chişinăus protestimas president Maia Sandu ja tema erakonna Tegevus ja Solidaarsus (PAS) vastu. Foto: Dumitru Doru/Epa/Scanpix

Moldova pealinna Chişinău lennujaamas puhkes ühel juuni varahommikul kaos. Politseinikud otsisid läbi mitu venemeelse opositsiooniliikumise Võit Moskvas toimunud kohtumiselt naasnud Moldova kodanikku.

Reisijaid hoiti kinni tunde, mõned neist avaldasid häälekalt meelt, samal ajal kui varajasele tunnile omaselt väsinud rahvas kodujõudmist ootas.

Asi oli aga naljast kaugel – maruline vaatepilt iseloomustab üsna hästi Moldova pulbitsevat poliitilist maastikku. Oktoobris peetavate parlamendivalimiste eel on puhkenud relvitu sõda Euroopa Liidu meelse presidendi Maia Sandu ja venemeelsete opositsioonierakondade vahel. Viimaseid süüdistatakse propaganda levitamises ja valeinformatsioonikampaaniates, ning kes omakorda väidavad, et ametivõimud üritavad neid vaigistada ja maha suruda. Igatahes on mitteametlik valimiskampaania täistuuridel käima läinud.

Tagasi üles