SÕJATURISM? Ukrainasse põrutanud Leedu vabatahtlikud jäid raketirahe alla

Copy
Leedu kaitsejõudude õppused 29. mail 2024. a.
Leedu kaitsejõudude õppused 29. mail 2024. a. Foto: Ints Kalnins / Reuters / Scanpix

Venemaa ei kohku tagasi rahvusvahelise märgistusega vabatahtlike tapmisest. Lõunanaabri hiljutised kogemused näitavad, et abisaadetisi Ukraina rindele toimetades tuleb olla üha ettevaatlikum.

Leedu rahvusringhääling LRT rääkis Ukrainas raketitule alla sattunud vabatahtlike abistajate kolonni liikmetega. Vigastuste tõttu haiglas viibivad Ričardas Grigas ja Ričardas Savickas toibuvad rünnakust, kus nad mõlemad oleksid peaaegu elu kaotanud.

Eluohtlik vabatahtlik töö

Tegemist on meestega, kes on Ukrainasse Leedust abisaadetisi toimetanud sõja algusest peale ning on kaotanud seda tehes järjepidamise, vahendas LRT.

Seetõttu ei oska nad ka Leedu ajakirjanikele öelda täpselt, kui mitmes kord nad autokolonnis Ukrainas rindejoone suunas sõitsid. Selliste sõitude arv ulatub kümnetesse.

«Kogesime seekord seda, mida keegi ei tohiks kogeda,» ütles Grigas. «Varem on kõik hästi lõppenud.» 24. juunil rünnati nende masinaid Pokrovskis, mis on Donetski piirkonnas asuv oluline Ukraina logistikakeskus. Leedukad olid paarikümne kilomeetri kaugusel rindejoonest.

Esimene raketitabamus meeskonnale kahju ei teinud, ent teise raketi lööklainest lennanud killud tabasid Grigase käsivart ja Savickase jalga. Ülejäänud meeskonnaliikmed said vaid põrutusi. Viga saanud mehed viidi kiiresti lähimasse haiglasse, kus Savickase jalg amputeeriti.

«Ma küsisin, mehed, kus mu jalg on,» kirjeldas Savickas seda, kuidas ta reageeris pärast teadvusele tulekut. «Kui teistega rääkisime, algas kogu valu, nutt ja vandumine,» lisas Grigas. Kogu meeskond oli juhtunu tõttu šokis.

24. juunil Pokrovski suunda lastud raketirünnakus hukkus vähemalt viis inimest. Venelased üritasid tabada ühe Ukraina eliitüksuse juhti, kellega ka Leedu vabatahtlikud pidid kohtuma. Kuna sellest paigast varustatakse kogu Donetski rindejoont, siis on piirkond pidevalt venelaste löögi all.

Kriitika abistajate suunas

2022. aastal alanud agressioonisõja ajal on sajad leedukad vabatahtlikult toimetanud Ukraina rindejoonele abi. Paljud nendest on teinud seda kõik need sõja-aastad. Paljud leedulased peavad sõda Ukrainas enda sõjaks, kirjutas LRT.

Aeg-ajalt lendab vabatahtlike poole ka kriitikanooli, mis sildistavad toimuva n-ö sõjaturismiks. Ukraina kaitseväelased on kurtnud, et tsiviilisikutest rinde lähedale sattunud abistajad kipuvad väga palju selfisid tegema ja oma retki Ukrainasse reklaamima. Sarnased süüdistused tabavad tihti ka ajakirjanikke.

«Me töötame sihipäraselt, käime kindlates kohtades ja anname konkreetse varustuse üle. Me ei püüa mingil moel liikuda koos sõduritega rindejoonele,» selgitas Savickas LRT ajakirjanikule, lükates ümber süüdistused sõjaturismist.

Leedu vabatahtlikke hoiatati, et kogu Donetski piirkond on venelaste jälgimise all ja seetõttu üritati masinaid ning meeste varustust eristada ukrainlastest. Vabatahtlike meeskond kandis Leedu trikoloori ja rinnamärke. Kogutud andmed näitavad, et venelaste huvi on olnud Leedu vabatahtlikud maha võtta.

Rinde lähedal viibivad vabatahtlikud rääkisid LRT ajakirjanikule, et nende peatuspaiku on ka varem üritatud tabada.

Rahvusvaheliste vabatahtlike tapmisest Venemaa enam ammu tagasi ei kohku. Seega peavad rindele abi viivad päästjad ja vabatahtlikud olema üha ettevaatlikumad, võttis lõunanaabri rahvusringhääling teema kokku.

Tagasi üles