Soome politsei mässis koolide ümbrused kiiruskaameratesse

Copy
Soome algkoolilapsed Helsingis, 14. mail 2020. a.
Soome algkoolilapsed Helsingis, 14. mail 2020. a. Foto: KIMMO BRANDT / EPA / SCANPIX

Koolide lähedal jälgitakse Soomes õppeaasta esimestel nädalatel liiklejate käitumist eriti teraselt, vahendas Yle.

Enamus Soome koole avavad selle nädala keskel oma uksed ja politsei lubas õpilaste liikumist turvata. Üle terve riigi on õppeaasta alguse puhul koolide ümber politseid kiiruskaameratega. Korrakaitsjad jälgivad ka ülekäiguradadel toimuvat.

Sellise töökorralduse muudatuse eesmärk on jälgida, et õpilased jõuaksid iga päev turvaliselt oma klassidesse ja ennetada liiklusõnnetusi. Lisaks ülekäiguradadele ja sõidumasinate kiirusele jälgib politsei Yle andmetel ka jalgrataste ja elektritõukekate liikumist.

«Nähtav politseijärelevalve rahustab liiklust ja kindlustab koolilastele turvalise koolitee. See tekitab ka üldiselt riigis suurema turvatunde, selgitas Ylele politseiülem Heikki Kallio.

Kallio sõnul nõuab seadus seda, et autojuhid ja teised liiklejad oleksid lastele lähenedes ettevaatlikud. Autojuhid peaksid aeglustama kiirust ja olema valmis selleks, et lapsed võivad ootamatult rikkuda reegleid ja sattuda teele, rõhutas Soome politseijuht.

Eraldi tähelepanu on vaja kooliaasta alguses pöörata liiklusele ka seetõttu, et oma kooliteed alustavad esimese klassi õpilased, kellele sageli võib olla liikluses üksi toimetulek veel uus ja ka kooli ning kodu vaheline tee harjumatu.

«Kooliaasta alguses tuleb meenutada, et liiklusseaduse mõttes on lapsed alati võrdsed elavate liiklusohu märkidega, lausus Kallio Ylele.

Tagasi üles