Blinken kutsus taas üles relvarahule Gazas

Copy
USA välisminister Antony Blinken.
USA välisminister Antony Blinken. Foto: Rentsendorj Bazarsukh / Reuters / Scanpix

USA välisminister Antony Blinken kutsus esmaspäeval taas Lähis-Ida rivaale üles leppima kokku Gaza relvarahus, et murda vägivallatsükkel.

Blinken toonitas deeskaleerimise vajadust ajal, mil Iraan valmistab ette võimalikku rünnakut Iisraeli vastu.

«Eskaleerimine ei ole kellegi huvides. See toob kaasa ainult rohkem konflikte, rohkem vägivalda ja suuremat ebakindlust. Samuti on ülioluline, et me selle vägivallatsükli katkestaksime saavutades Gazas relvarahu,» ütles Blinken ajakirjanikele.

Iisraeli armee teatas esmaspäeval, et USA keskväejuhatuse ülem kindral Michael Kurilla saabus riiki, et hinnata sealset julgeolekuolukorda, taustaks kartus Gaza sõja paisumisest laiemaks regionaalseks sõjaks Lähis-Idas.

«Kurilla kohtus Iisraeli armee ülema kindralleitnant Herzi Haleviga, kellega peeti ühine koosolek, millel vaeti julgeoleku- ja strateegia-alaseid küsimusi ning ühiseid ettevalmistusi vastamaks erinevatele ohtudele Lähis-Idas,» seisis avalduses.

ÜRO kõrgem inimõigusvolinik Volker Türk kutsus esmaspäeval pingete kiirele leevendamisele Lähis-Idas seoses kartustega, et Gaza sõda võib laieneda.

«Ma olen sügavalt mures laiema konflikti kasvava ohu pärast Lähis-Idas ja kutsun kõiki pooli, koos mõjuvõimu omavate riikidega, tegutsema kiiresti deeskaleerimaks väga ebakindlaks muutunud olukorda,» ütles Türk avalduses.

Iraan teatas esmaspäeval, et sel on seaduslik õigus karistada Iisraeli palestiinlaste äärmusrühmituse Hamas poliitilise juhi Ismail Haniyeh' tapmise eest Teheranis.

Iisrael ei ole Haniyeh' tapmist kommenteerinud, kuid möönis, et korraldas Liibanoni pealinnas Beirutis rünnaku, milles hukkus mõjuka šiialiikumise Hizbollah sõjaline juht Fuad Shukr.

Mõlemat äärmusrühmitust toetab Iraan ja rahvusvaheline kogukond kardab, et riik võib ühineda Lähis-Ida konfliktiga.

Tagasi üles