POSTIMEES UKRAINAS Vene armee lööb Ukraina armee Donetski oblastis sisuliselt kaheks

Kohalik naine kõnnib mööda majast, mis hävis pärast Venemaa rünnakut Pokrovski elurajoonile.
Kohalik naine kõnnib mööda majast, mis hävis pärast Venemaa rünnakut Pokrovski elurajoonile. Foto: THOMAS PETER / REUTERS / Scanpix

Veel märtsis kihutas Postimees Donetski oblastis Pokrovski-Kostjantõnivka maanteel keset tihedat liiklust, kuid täna võib seal heal asfaldil kihutada kümneid kilomeetreid, ilma et keegi vastu sõidaks.

«Näe, siia kukkus mürsk, seal on tabamus. Vaata sinna silla juurde, sinna kukkus KAB,» näitas Ukraina 110. mehhaniseeritud brigaadi sõdur Jevhen muudkui käega, kui sõitsime mööda tühjaks jäänud maanteed. KAB on Vene pommituslennukitelt visatavad võimsad liugpommid, mis on üks peamisi relvi, mille abil Vene vägi praegu Donetski oblastis edasi liigub.

See maantee illustreerib hästi Vene armee edasitungimist viimastel kuudel. Veel märtsis-aprillis tundus, et need kaks linna – Pokrovsk (enne täiemahulist sõda elas seal 60 000 inimest) ja Kostjantõnivka (enne sõda 70 000 elanikku) – on rindest suhteliselt ohutus kauguses. Eriti Pokrovsk, mis oli rindest toona 75 kilomeetri kaugusel. Kuid siis vallutas Vene armee Avdijivka ning tänaseks on rinne jõudnud vaid 15–16 kilomeetri kaugusele Pokrovskist, mis on Ukraina armeele tähtis rindetagune logistikakeskus.

Tagasi üles