POSTIMEES UKRAINAS Noor kompaniiülem viis ümber piiratud Avdijivkast välja üle 200 mehe (1)

Avdijivka linna loovutamine 2024. aasta veebruaris tähistas ukrainlaste pika ja kurnava kaitse lõppu. 3. ründebrigaadi võitlejad olid viimased, kes sealt lahkusid.
Avdijivka linna loovutamine 2024. aasta veebruaris tähistas ukrainlaste pika ja kurnava kaitse lõppu. 3. ründebrigaadi võitlejad olid viimased, kes sealt lahkusid. Foto: Efrem Lukatsky / AP Photo / SCANPIX

29-aastane kompaniiülem Salidol juhtis viimast Ukraina armee üksust, mis lahkus talvel sisuliselt ümberpiiratud Avdijivkast.

Sõjauudistes on alati palju udu. Ukraina armee 3. ründebrigaadi 2. pataljoni lahkumine Avdijivkast kuulub selle alla. Nad seisid edasi selles Donetski eeslinnas isegi pärast seda, kui Ukraina kaitseväe juhataja Oleksandr Sõrskõi oli ametlikult teatanud Ukraina üksuste lahkumisest Avdijivkast ning nende viimisest «parematele kaitsepositsioonidele».

Salidolil on see hästi meeles. Sõrskõi teatas 17. veebruaril, et Ukraina väed viidi Avdijivkast välja, et vältida nende ümberpiiramist. «Me olime pärast seda veel kaks ööpäeva koksohimis, enne kui lahkusime,» rääkis Salidol Postimehele. «Koksohimi» all pidas ta silmas Avdijivka piiril asuvat koksikeemiatehast ja seda ümbritsevat suurt ala.

Tagasi üles