KOHALIK VAADE Katalooniasse naasnud Puigdemont vältis kadumistrikiga kinni nabimist (1)

Copy
Kataloonia iseseisvuslaste tagaotsitav juht Carles Puigdemont eile toetajate keskel Barcelonas, kuhu ta salamisi saabus, et pärast lühikese kõne pidamist taas haihtuda.
Kataloonia iseseisvuslaste tagaotsitav juht Carles Puigdemont eile toetajate keskel Barcelonas, kuhu ta salamisi saabus, et pärast lühikese kõne pidamist taas haihtuda. Foto: Alberto Estevez/EPA/Scanpix

Kataloonia politsei keeras eile kogu Barcelona lukku, et leida ja võtta vahi alla esimest korda üle seitsme aasta linna naasnud separatistide liider Carles Puigdemont, kuid hoolimata rahvahulga ees kõnelemisest pääses poliitik taas plehku.

Operatsiooni Puur ajal seadsid politseinikud kontrollpunktid Barcelonast väljuvatele teedele, otsides sõidukit, millega ebaseadusliku iseseisvusreferendumi arhitekt Puigdemont väidetavalt liikus.

Kataloonia parlamendi avaistungiks naaberriigist Prantsusmaalt salamisi Hispaania rannikulinna saabunud Puigdemont jõudis enne uuesti kadumist astuda korraks umbes 3500 toetaja ette, kes olid kogunenud parlamendi lähistele parki. Ta pöördus nende poole kihutuskõnega: «Ma olen täna kohale tulnud, et meenutada teile, et me oleme endiselt siin. Meil pole õigust alla anda, enesemääramise õigus kuulub rahvale. Kataloonial tuleb lubada otsustada oma saatuse üle. Ma ei tea, millal ma teid jälle näen – mis iganes juhtub, kui me uuesti kohtume, saame taas hüüda: «Elagu vaba Kataloonia!»»

Tagasi üles