«Kui taotlete kodakondsust, saate kõik soodustused»: kuidas portaali Rus.Postimees ajakirjanikku Vene armeesse sõdima värvati (4)

Copy
Ukraina-vastases sõjalises agressioonis osalenu värske haud Kirišas, Leningradi oblastis.
Ukraina-vastases sõjalises agressioonis osalenu värske haud Kirišas, Leningradi oblastis. Foto: Reuters/ScanPix

Juunis Venemaal kadunuks jäänud Eesti elanikku, kes enne seda Peterburis sõjakomissariaadis käis, pole siiani leitud. Puhtalt hüpoteetiliselt võib kadumine olla seotud mehe sooviga teenida Vene armees, kus tapmis- ja surmalepingu eest makstavad summad purustavad kõik rekordid. Portaali Rus.Postimees toimetus otsustas kontrollida, kas välismaalasel on keeruline lepingut sõlmida.

Venemaa kaotab Ukrainas iga päev sadu sõdureid. Juulikuus hindasid nimede üle arvestust pidavad ja Venemaa pärimisasjade andmebaase jälgivad sõltumatud uurijad hukkunud Vene sõjaväelaste koguarvuks 120 000 inimest. See tähendab, et kahe ja poole aasta pikkuse täiemahulise sõja jooksul on hukkunud sõdurite arv peaaegu kümme korda suurem kui kümneaastase sõja jooksul Afganistanis aastatel 1979–1989.

Peterburi võimud tõstsid juulis järsult ühekordset regionaalset makset igale mehele, kes on nõus lepingu sõlmima ja sõtta minema. Nüüd saab uus lepinguline sõdur kohe Peterburi eelarvest 1 700 000 rubla (18 000 eurot) ja föderaaleelarvest veel 400 000 rubla (4200 eurot). See tähendab, et Vene Föderatsiooni kultuuripealinnas antakse nüüd nõusoleku eest minna surema ja tapma kohe veidi üle 22 000 euro

Tagasi üles