ISW: pealetung Kurskis kallutab initsiatiivi Ukraina poolele

Copy
Ukraina sõdurid idarindel.
Ukraina sõdurid idarindel. Foto: ANATOLII STEPANOV / AFP / Scanpix

Ukraina relvajõudude pealetung Venemaa Föderatsiooni Kurski oblastis võimaldab neil vähemalt ajutiselt haarata initsiatiiv ühes rindesektoris ja jätkata vastasseisu kogu lahinguväljal, kirjutas agentuur UNIAN rahvusvahelise sõjauuringute instituudi (ISW) aruandele viidates.

ISW hinnangul on Venemaa okupatsiooniväed alates 2023. aasta novembrist võtnud initsiatiivi kogu sõjategevuse piirkonnas. See on võimaldanud okupantidel määrata Ukrainas võitlemise koha, aja ja ulatuse ning sundinud ukrainlasi kulutama oma materiaalseid ja inimressursse kaitseoperatsioonidele.

Seevastu Ukraina operatsioon Kurski oblastis on sundinud hoopis Venemaad olukorrale reageerima ning oma jõude ja vahendeid ümber paigutama.

See Ukraina operatsioon ja edasised võimalikud piiriülesed sissetungid tekitavad Venemaa jaoks küsimuse, kas kogu tuhandekilomeetrist rahvusvahelist piiri Ukrainaga tuleb lugeda aktiivseks rindeks ning mida agressorriik peab tegema, et seda kaitsta.

Ekspertide hinnangul võib see nõuda Vene sõjaväejuhtidelt piirikaitsega seotud tööjõu- ja logistikanõuete arvestamist osana kogu sõda hõlmavast tegevusplaanist. See aga võib omakorda seada operatiivplaneerimisele pikaajalisi piiranguid, millega okupandid pole varem arvestanud.

ISW kohaselt on Venemaa nägemus rahvusvahelisest piirist kui «uinuvast rindest» andnud talle suurema paindlikkuse inim- ja materiaalsete ressursside kogumisel ja Ukrainasse sõtta paiskamisel.

Kuigi okupandid kulutasid oma piiri ääres asuvatele kindlustustele märkimisväärseid ressursse, ei ole nad seni eraldanud selle territooriumi mehitamiseks ja kaitsmiseks piisavalt personali ega varustust.

Tagasi üles