Liiga kallis ülalpidamiseks, liiga ohtlik müümiseks: Berliin on hädas Goebbelsi laguneva häärberiga

Copy
Natsi-Saksmaa propagandaministrile Joseph Goebbelsile kuulunud puhkemaja Berliini lähedal Bogensee ääres.
Natsi-Saksmaa propagandaministrile Joseph Goebbelsile kuulunud puhkemaja Berliini lähedal Bogensee ääres. Foto: Patrick Pleul / dpa / Scanpix

Natsi-Saksamaa propagandajuhi Joseph Goebbelsi uhke häärberikompleks Berliini lähistel Bogensee järve kaldal tekitab seda omavale Berliini liidumaale rohkelt peavalu, sest lagunevad hooned koormavad nende eelarvet, kuid erakätesse andmine on sedavõrd riskirohke, et sobivat uut omanikku pole leitud isegi villat tasuta pakkudes.

Berliini liidumaa rahandusminister Stefan Evers väljendas meeleheidet olukorra üle juba tänavu mais, kui teatas, et häärberi võib keegi saada endale kasvõi tasuta või ei jää neil muud üle, kui see lammutada. Seepeale ilmus välja hulgaliselt huvilisi kogu maailmast, kuid Evert ütles nüüd The New York Timesile, et keegi neist pole seni osutunud majaga kaasa tulevat ajalootaaka arvestades sobivaks.

Näiteks päris kompleksi kohta dermatoloog, kes tahtis seal avada nahahoolduskliinikut, ja huvi tundsid mõned õnnekütid, kes lootsid muidu suure vara omanikuks saada, kuid Berliini liidumaa läheneb häärberist vabanemisele ettevaatlikult, sest varem on püüdnud seda oma kätesse saada ka Reichsbürgeri liikumine, mis eitab Saksa riigi legitiimsust ja mille liikmed on praegu kohtu all süüdistatuna katses valitsust kukutada.

Tagasi üles