Gruusia valitsus lubab opositsiooni Gruusia sõja eest vastutusele võtta (14)

Copy
Gruusia valitsuspartei Gruusia Unistuse asutaja ja endine peaminister Bidzina Ivanišvili (vasakul) ja peaminister Irakli Kobakhidze valitsuse poolt nn välisagentide seaduseelnõu toetuseks korraldatud meeleavaldusel tänavu 29. aprillil.

 
Gruusia valitsuspartei Gruusia Unistuse asutaja ja endine peaminister Bidzina Ivanišvili (vasakul) ja peaminister Irakli Kobakhidze valitsuse poolt nn välisagentide seaduseelnõu toetuseks korraldatud meeleavaldusel tänavu 29. aprillil.  Foto: IRAKLI GEDENIDZE/REUTERS/Scanpix

Gruusia valitsev partei Gruusia Unistus tegi Gruusia-Vene 2008. aasta sõja aastapäeval 7. augustil avalduse, milles süüdistas toonast valitsus- ja praegust opositsiooniparteid Ühinenud Rahvuslik Liikumine (UNM) sõja provotseerimises ning lubas nad selle eest pärast oktoobris toimuvaid valimisi vastutusele võtta.

Gruusia Unistus süüdistas UNMi, et too püüab oma kuritegu varjata ja vastutusest kõrvale hiilida sõja mälestuspäeva ümbertõstmisega 8. augustilt 7. augustile. Seejuures tsiteeriti Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee 2008. aasta aruannet konflikti kohta, milles väidetakse, et Gruusia poolt hoiatamata Tshinvali pommitamine mängis rolli sõjategevuse provotseerimises. Samuti toodi välja, et kuna rahvusvahelised kohtuprotsessid on nüüdseks läbi, on rahval õigus saada teada kogu tõde ja anda õiguslik hinnang kõigile sündmustele. Samasuguse avalduse tegi juulis ka Gruusia Unistuse asutaja ning riigi varijuhiks peetav oligarh Bidzina Ivanišvili.

«Me mängime selles protsessis hageja rolli ja [UNM] peab kollektiivselt vastutama riigi ja rahva vastu toime pandud reeturliku kuriteo eest,» seisab avalduses.

Tagasi üles