Kaks jääkaru murdsid Kanadas maha radarijaama töötaja

Copy
Jääkaru Kanadas Hudsoni lahe ääres.
Jääkaru Kanadas Hudsoni lahe ääres. Foto: Chris Wattie / Reuters / Scanpix

Kaks jääkaru murdsid Kanada kõige põhjapoolsemas regioonis Nunavutis kõrvalises Arktika radarijaamas ametis olnud töölise. Haruldase karurünnaku suhtes on algatatud uurimine.

Töötaja, kelle nime pole avalikustatud, oli Kanada valitsuse tellimusel radarikaitserajatisi haldava logistikafirma Nasittuq Corporation palgal. Rünnakut kolleegi vastu märkasid ettevõtte teised töötajad, kes tapsid ühe jääkarudest, vahendas BBC firma teadet.

«Teeme tihedat koostööd kohalike võimude ja ametiasutustega, et teha põhjalik uurimine selle intsidendi asjaolude kohta,» lisas Nasittuq Corporation. «Meie töötajate ohutus ja heaolu on meie kõrgeim prioriteet ning oleme pühendunud ohutu töökeskkonna tagamisele.»

Rünnak toimus Baffini saarest kagusse jääval Brevoorti saarel eelmisel nädalal. CBS Newsi andmeil asub seal üks paljudest Ameerika Ühendriikide ja Kanada ühise varajase ohuhoiatuse süsteemi radarijaamadest, mis peavad andma märku võimalikust sissetungist või rünnakust Põhja-Ameerika polaaraladel.

Kokku 5000-kilomeetrisel alal laiuv võrgustik on mõeldud tuvastama lennukeid või rakette.

Jääkarud ründavad inimesi üldiselt väga harva, kuid tegemist on vähemalt teise surmajuhtumiga alates 2023. aastast. Mullu tappis jääkaru Alaskal ühes külas naise ja tema üheaastase poja.

Kanadas elab valitsuse andmeil umbes 17 000 jääkaru ehk kaks kolmandikku kogu maailma populatsioonist.

Jääkarude arvukus aga kahaneb. Teadlaste sõnul on selle põhjuseks kliimasoojenemisest tingitud merejää sulamine, mis kahandab loomade jahi- ja poegimisala ulatust.

Tagasi üles