«Läti Ossinovski» tahab rahva kahe aastaga viinakuradi küüsist päästa

Copy
Läti valitsus tahab müügiaegade lühendamisega piirata alkoholi kättesaadavust.
Läti valitsus tahab müügiaegade lühendamisega piirata alkoholi kättesaadavust. Foto: INTS KALNINS/REUTERS/Scanpix

Kui on jäänud mulje, et eestlased on teada-tuntud viinaninad, siis tegelikult tarbivad meie lõunanaabrid lätlased vägijooke veelgi rohkem. Läti valitsus on asunud kohati epideemia mõõtmeid võtvat probleemi lahendama, kuna alkoholi liigtarvitamisest tekkivad kulud närivad augu riigi rahakotti.

Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) andmetel tarbitakse Lätis liikmesriikide seas kõige rohkem alkoholi elaniku kohta aastas – 12,2 liitrit. Eesti Konjunktuuriinstituudi andmetel oli 2022. aastal Eestis vastav näitaja 11,2. Läti riigi SKTst küündisid suure alkoholitarbimisega seotud kulud tervishoiu-, õigus- ja sotsiaalsüsteemile 1,3–1,8 protsendini. 2021. aastal kulutas riik alkoholi liigtarvitamisest tingitud probleemide lahendamiseks 56,6 miljonit eurot.

Sügisel jõuavad Läti seimi viimasele, kolmandale lugemisele seaduseelnõu muudatusettepanekud, millega soovitakse oluliselt piirata alkoholi kättesaadavust. Enim kõneainet on pakkunud Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) soovitustest tõukunud ettepanek tõsta alkoholi ostu alampiiri 18 eluaastalt 20-le. Parlamendi rahvatervisekomisjon ja sotsiaal- ja tööasjade komisjon on sellele seni näidanud küll punast tuld, kuid pärast suvepuhkust arutelu jätkub. Samuti on vaja arvamust küsida Euroopa Komisjonilt.

Tagasi üles