Datlid, Coldplay piletid ja lõikelaud: milliseid kingitusi on Soome ministrid deklareerinud?

Copy
Datlid. Neli kilo selliseid vilju sai Araabia Ühendemiraatide saadikult Soome haridusminister.
Datlid. Neli kilo selliseid vilju sai Araabia Ühendemiraatide saadikult Soome haridusminister. Foto: AKHTAR SOOMRO / REUTERS / SCANPIX

Petteri Opro juhitava Soome paremvalitsuse ministrid on saanud esimese ametis oldud aastaga kingituseks üksjagu söögipoolist, kuid andamiregistrisse on katud ka neli linnu pesakasti, elevandikujuke ja USA riigipealt Joe Bidenilt saadud klaaskauss, kirjutas avalik-õiguslik ringhääling Yle.

Ministrid peavad registreerima kõik kingitused, mille väärtus ületab 50 eurot ning Yle taotletud andmetest nähtub, et valdavalt antakse valitsusliikmetele tööülesannete täitmise käigus toitu ja jooki, suveniiresemeid ning erinevaid sissepääsupileteid. Seejuures, kui kingitustest ja suupoolisest suurema osa on andnud ministrid oma asutusele või riigile, siis saadud pääsmeid on nad pigem ise pruukinud.

Viimase aasta jooksul sai näiteks haridusminister Anders Adlercreutz Araabia Ühendemiraatide suursaadikult kingituseks neli kilo datleid, Ruka maailmakarikaetapi korraldajad kinkisid aga liikumis-, spordi- ja noorsooministrile Sandra Bergqvistile ligi kolm kilo Šveitsi päritolu Le Gruyère' juustu.

Tagasi üles