Läti poksitšempion kutsuti Vene passi võtmise nalja pärast julgeolekuteenistusse vaibale

Copy
Vene pass. Foto pole kõnealuse juhtumiga seotud.
Vene pass. Foto pole kõnealuse juhtumiga seotud. Foto: JULIEN GRINDAT / EPA / SCANPIX

Läti riiklik julgeolekuteenistus (VDD) kutsus aru andma riigi endise poksimeistri Nikita Smirnovi, kes viskas sotsiaalmeedias nalja, et on võtnud endale Venemaa kodakondsuse.

Julgeolekuteenistus juhtunus siiski poksija tegevuses kuriteo tunnuseid ei leidnud. Küll aga pidas VDD Smirnoviga maha kõneluse ning hoiatas teda kriminaalvastutuse eest, kui kuriteo tunnused peaksid ilmnema.

Julgeolekuteenistuse arvates ei vasta sellised avalikud avaldused Läti riikliku julgeoleku huvidele olukorras, kus Venemaa peab Ukraina vastu sõda, jättes mulje, et tegemist on kaudse toetusega Venemaa agressioonile.

VDD kutsus kõiki üles olema Venemaa sõja kontekstis avalikus suhtluses ettevaatlikumad, vältides potentsiaalselt provokatiivseid ja etnilisi pingeid soodustavaid avaldusi. Samuti tuletas VDD meelde, et Venemaa sõjakuritegude ülistamise ja õigustamise eest on ette nähtud kriminaalkaristus.

Kahel korral Läti meistritiitli võitnud Smirnov postitas sotsiaalmeedias foto endast koos Venemaa passiga. «Nüüd pole see enam saladus,» kirjutas 29-aastane sportlane, öeldes, et võttis vastu Venemaa kodakondsuse ja sai passi Riias asuvalt Vene saatkonnalt.

Peagi kirjutas ta aga Instagramis, et ei oodanud sellist reaktsiooni. «Mul on küsimus teile, ajakirjanikele, kuidas te saate selliseid uudiseid avaldada ilma teavet kontrollimata!?» küsis naljamees nüüd, väites, et see on «väga ebaprofessionaalne».

«Olen õnnelik, et mul on Läti pass ja ma ei kavatse seda muuta,» kirjutas oma viimase ametliku matši 2020. aasta oktoobris pidanud sportlane. «Meil on imeline riik ja ärge uskuge kõike, mis uudistes kirjutatakse,» lisa ta.

Smirnovi kontol sotsiaalmeedias on aga jätkuvalt näha fotosid, kus ta näiteks kannab Vene lipuga särki.

Tagasi üles