88-aastaselt suri prantsuse filmilegend Alain Delon

Copy
Prantsuse filmitäht Alain Delon 2019. aastal Cannesis.
Prantsuse filmitäht Alain Delon 2019. aastal Cannesis. Foto: Jean-Paul Pelissier / Reuters / Scanpix

Prantsuse filmilegend Alain Delon suri 88-aastasena, teatasid tema kolm last AFP-le pühapäeval tehtud avalduses.

«Ta suri rahulikult oma kodus Douchys, ümbritsetuna oma kolmest lapsest ja perekonnast,» seisab avalduses, kus on lisatud, et perekond palub avalikkuselt privaatsust.

1960.–1980. aastate üheks maailma kuulsaimaks filmitäheks ja seksisümboliks tõusnud Delon suri varastel öötundidel, teatasid tema lapsed Alain Fabien, Anouchka ja Anthony.

Delon jõudis ajakirjanduspealkirjadesse viimati 2023. aastal, kui tema kolm last esitasid kaebuse näitleja pikaajalise kaaslase Hiromi Rollini vastu, süüdistades jaapanlannast naist ahistamises ja ähvardavas käitumises.

2019. aasta mais leidis aset Deloni viimane suurem avalik esinemine punasel vaibal, kui talle sai osaks Cannesi filmifestivali Kuldse Palmioksa auhind. Samal aastal elas ta üle insuldi.

Vahel 20. sajandi seksikaimaks meheks tituleeritud Deloni saatsid vastuolud ning ka Cannesis saadud elutöö auhinda varjutasid süüdistused šovinismis, sest filmitäht oli isegi tunnistanud, et on löönud naist.

Üks tema vanemaid sõpru, 1960. aastate ikoon Brigitte Bardot nimetas Deloni 80. sünnipäeval teda «kahepealiseks kotkaks, [---] parimaks ja halvimaks».

Deloni legend sündis 1960. aastate hakul, kui ta mängis nägusaid tapjaid ja salapäraseid intrigante filmides «Purpurpunane keskpäev» – hilisemas uusversioonis kandis film nime «Andekas härra Ripley» – ja Luchino Visconti «Leopardis».

Silmapaistva soorituse tegi ta tasase tapja rollis Jean-Pierre Melville'i filmis «Samurai» (1967).

Delon paistis silma ka kõmuliste armulugudega, sealhulgas tormilise suhtega saksa näitlejanna Romy Schneideriga, keda Delon kirjeldas kui oma elu armastust.

1935. aastal sündinud Delon kasvas osaliselt üles lastekodus, kuhu ema ta pani. Noorukina võitles ta Prantsuse armees riigi kolooniate säilitamise nimel Indo-Hiinas, kuid vabastati teenistusest varguse tõttu.

Märksõnad

Tagasi üles