AASIA VAADE Filipiinlasest ori, Tai modell ja Hiina maffia: kuidas töötab krüptopettus WhatsAppis?

Copy
Seda Kambodža pealinnas Phnom Penhis asuvat hoonekompleksi ümbritsev okastraadiga müür meenutab kangesti vanglat ja sealsetele asukatele see sisuliselt ongi kinnipidamisasutus: selles Hiina maffia peetavas petukeskuses töötavad sajad inimkaubanduse ohvrid eurooplastelt raha välja meelitamise nimel.
Seda Kambodža pealinnas Phnom Penhis asuvat hoonekompleksi ümbritsev okastraadiga müür meenutab kangesti vanglat ja sealsetele asukatele see sisuliselt ongi kinnipidamisasutus: selles Hiina maffia peetavas petukeskuses töötavad sajad inimkaubanduse ohvrid eurooplastelt raha välja meelitamise nimel. Foto: Javier Brandoli

Kompleks asub Phnom Penhi-Hanoi Sõpruse puiesteel, kus vaheldumisi on tööstushooned ja elumajad. Tegevus käib uues ehitises mitte kuigi kaugel Kambodža pealinna Phnom Penhi lennujaamast, ümberringi on hotellid ja ostukeskused.

Hooneid ümbritseb okastraat ning aeg-ajalt ilmub mõnest väikeste rõdudega majast nähtavale inimese vari. Peavärava ees on üksikud tänavatoiduga kaubitsejad. Mõned inimesed kontrollivad piirkonda. Jääb mulje, justkui oleks tegemist vanglaga. Ja seda see ongi.

Kõik, sealhulgas võimud, teavad, mis rajatise müüride taga toimub. Karistamatus on täielik. Tegemist on petukeskusega, mida kontrollib Hiina maffia ja mis õitseb inimkaubanduse najal. Hoonetes on sajad töölised, kellest paljusid hoitakse seal vastu tahtmist, ning nad pingutavad pahaaimamatute inimeste petmise nimel. Kõik algab WhatsAppi sõnumiga, mis ütleb lihtsalt: «Tere!» Just sellest keskusest läheb sõnum teele.

Postimehel õnnestus vestelda inimesega, keda hoiti jõuga petukeskuses kinni. Filipiinidelt pärit Jennifer riskib oma lugu rääkides paljuga. «Mind värbas Filipiinidel agent, kes kinnitas, et hakkan Kambodžas tööle krupjeena kasiinos. Üks minu sugulane rääkis sama agendiga ja ma otsustasin, et see on hea töövõimalus,» jutustas naine.

Tagasi üles