ÜLEVAADE Dmitri Kisseljov armastas Ukrainat ja Euroopat. Kuidas temast sai Putini esipropagandist? (2)

Vene riigitelevisiooni saatejuht Dmitri Kisseljov kuulab USA presidendiks valitud Donald Trumpi kunagist nõunikku Carter Page'i ettekande ajal Moskvas 2016. aastal.
Vene riigitelevisiooni saatejuht Dmitri Kisseljov kuulab USA presidendiks valitud Donald Trumpi kunagist nõunikku Carter Page'i ettekande ajal Moskvas 2016. aastal. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters / Scanpix

Dmitri Kisseljov on kõige tuntum Venemaa propagandist, kes oma saates «Nädala uudised» («Вести недели») toetab sõda Ukrainas ja president Vladimir Putini poliitikat. Kuid oma ajakirjanikukarjääri alguses oli Kisseljov Ukraina- ja Euroopa-meelne, Vene eliidi ja poliitikute suhtes kriitiline ning tsensuuri vastu.

Mihhail Gorbatšovi avalikustamispoliitika glasnost ajal oli Dmitri Kisseljov noor ambitsioonikas ajakirjanik, kellel oli oma arusaam ajakirjaniku tööst ning kes ei soovinud olla lihtsalt nõukogude valitsuse propagandist.

Kui 1991. aasta jaanuaris kaitsesid Leedu iseseisvuse toetajad Vilniuse teletorni NSV Liidu sõjaväeüksuste eest, töötas Kisseljov Nõukogude Liidu kesktelevisoonis. Päev pärast Vilnuse veresauna, mis nõudis 14 inimese elu, keeldus Kisseljov esitamast selle kohta ette valmistatud teksti, mistõttu kõrvaldati ta uudiste kajastamise juurest.

Tagasi üles