REPORTAAŽ Lätlased püstitavad valgele liivale imevanglat

2023. aasta kevadel alanud uue Läti vangla ehitus on poole peal. 1200 kinnipeetavat paigutatakse 600 kahesesse kambrisse. Tuleva aasta septembri lõpuks peab ehitustöö olema lõppenud.
2023. aasta kevadel alanud uue Läti vangla ehitus on poole peal. 1200 kinnipeetavat paigutatakse 600 kahesesse kambrisse. Tuleva aasta septembri lõpuks peab ehitustöö olema lõppenud. Foto: Külli Kapper

Päike pleegitab Liepāja tänavaid ääristavate sarapuude lehti. Tuul puhub valgele liivarannale kihutavad lained kohevasse vahtu. Boheemlaslikult ripakile jäetud majarivide vahel laveerib osavalt Läti lipuvärvides tramm number üks.

Ülikoolilinn Liepāja kipub ise end võrdlema Tartuga, ent sarnaneb elanike arvu ja sadama poolest pigem Pärnuga. Pealinna kõrval on see ainuke koht Lätis, kuhu pääseb ligi nii maa-, vee- kui ka õhuteed pidi ja just siia ehitatakse praegu Euroopa kõige moodsamat vanglat.

Saabun Riiast kolme ja poole tunnise bussisõidu kaugusel asuvasse Kuramaa läänepoolseimasse tippu augusti keskpaigas, et mõista, miks plaanivad Läti vanglaametnikud just selles paigas hakata vangide ja nende valvurite kohta levivaid stereotüüpe murdma.

«Vangla ei ole prügikast, seal on inimolendid. Nad jõuavad vanglasse ja seejärel saabuvad nad tagasi ühiskonda,» ütleb Läti justiitsministeeriumi asekantsler Anda Smiltēna. Liepāja uue vangla peamine eesmärk on kinnipeetavate taasühiskonnastamine. Valvamise töö usaldatakse senisest enam elektroonikale ning trellide taha saadetud inimestega hakkavad tegelema eelkõige sotsiaaltöötajad ja psühholoogid.

Tagasi üles