Iisraeli valimistel võidutsesid parempoolsed erakonnad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Välisminister Tzipi Livni tsentristlik Kadima võitis eile peetud Iisraeli parlamendivalimised ühekohalise eduga parempoolse Likudi ees, selgub kõikidest valimisjaoskondadest laekunud tulemustest.


Iisraeli keskvalimiskomisjon teatas täna hommikul, et Kadima saab 120-kohalisse knessetisse 28 saadikukohta ja endise valitsusjuhi Benjamin Netanyahu Likud 27 mandaati, vahendas uudisteagentuur BNS AFP uudist. 

Kolmandaks tuli Avigdor Liebermani juhitav marurahvuslik Yisrael Beiteinu, mida toetavad paljud hilisimmigrandid endisest Nõukogude Liidust. Kõigi aegade edukaimad valimised tõid paremäärmuslastele 15 parlamendikohta.

Valitsuskoalitsiooni väikepartner vasaktsentristlik Tööpartei kaotas oma ajaloo halvimate valimistega senisest 19 saadikukohast kuus.

Äärmusortodoskne võimuliidu erakond Shas tuli viiendaks ja kaotab uues parlamendikoosseisus eelmise 12 mandaadiga võrreldes vaid ühe koha.

Vaatamata valimisvõidule peetakse Netanyahu võimalusi stabiilsem valitsus moodustada paremaks Livni omadest. President Shimon Peresel on aega seitse päeva, et teha tõenäoliselt ühele neist ülesanne moodustada valitsus.

Seejärel on peaministrikandidaadil aega 28 päeva, mida riigipea võib pikendada kõige rohkem 14 päeva võrra. Kui valitsust moodustada ei suudeta, teeb president ettepaneku uuele poliitikule, kel on ülesande täitmiseks 28 päeva aega. Kui ka siis valitsust moodustada ei õnnestu, teeb riigipea juba kolmandale kandidaadile ettepaneku valitsuse moodustamiseks, ent sel juhul on selleks aega vaid 14 päeva, misjärel korraldatakse läbikukkumise korral uued valimised.

50-aastane Livni ütles pärast valimistulemuste teatavaks tegemist oma erakonnakaaslastele peetud kõnes, et soovib Netanyahut näha oma rahvusliku ühtsuse valitsuses. Juhul kui Livnist saaks juudiriigi valitsusjuht, oleks ta rahutu ajalooga Iisraeli teine naispeaminister Golda Meiri järel, kes juhtis riiki 70ndatel.  

Siiski pole Likud maha matnud ideed, et just nemad moodustavad valitsuse, mida hakkaks juhtima 59-aastane ekspeaminister Netanyahu, kes on kümmekond aastat pidanud tegutsema opositsioonis. 

Vaatamata vihmasele ilmale käis eile valimas Iisraeli 5,3 miljonist hääleõiguslikust kodanikust 65,2 protsenti, mida on veidi enam kui eelmistel, 2006. aastal peetud valimistel. Kokku oli avatud 9263 valimisjaoskonda.

Lõplikud tulemused avaldab komisjon täna, kui on kokku loetud ka sõjaväelaste varem antud hääled. Ametlikuks muutuvad tulemused 18. veebruaril, kui need on trükitud Iisraeli ajalehtedes.

Peaministri ametikohuseid jääb kuni uue valitsusjuhi ja tema valitsuse ametisse vannutamiseni täitma septembris korruptsiooniskandaali tõttu ametist tagasi astunud Ehud Olmert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles