USA haruldane luurelennuk jälgis Venemaad Balti riikide äärest (1)

Copy
Vene hävitaja sõitis USA õhujõudude lennukile Läänemerel vastu. 19. juuni 2017.
Vene hävitaja sõitis USA õhujõudude lennukile Läänemerel vastu. 19. juuni 2017. Foto: Charles Larkin / SCANPIX

Euroopasse jõudis USA õhuväe luurelennuk, mille ülesanne on hinnata vaenlase radarite tööd.

20. augustil jäi lennukite jälgimisteenuse Flightradari orbiidile USA õhujõudude Boeing RC-135U Combat Sent, mis viibis vähemalt tund aega Balti regioonis ehk Venemaa ja Valgevene lähistel.

Newsweek kirjutas, et tõenäoliselt viibis USA õhuväe luurelennuk Läänemere piirkonnas seoses iga-aastase Atlandi-ülese radarite hindamise missiooniga.

Combat Sent on signaalluurelennuk, mida on maailmas ainult kaks ja ta kogub elektroonilisi luureandmeid. USA õhuväe andmetel suudab too lennuk tabada välismaiste sõjavägede maa-, mere- ja õhuradarite signaale ja suudab töödelda korraga mitut signaali.

Kogutud andmeid kasutatakse vaenlase tehnika ja varustuse avastamiseks, hoiatusmehhanismide väljaarendamiseks ja vaenlase süsteemide vastaseks löögiks.

20. augustil jäi USA haruldane luurelennuk radarile ja tema lennujälg näitab kõigepealt liikumist Hollandi, Saksamaa ja Poola õhuruumis. Seejärel möödus luurelennuk Kaliningradist.

Too lend kestis kokku ligikaudu kuus tundi, kuid põhjus, miks Combat Sent on nüüd Euroopasse paigutatud on ebaselge, vahendas Newsweek, lisades, et nende andmetel peatub USA luurelennuk ühes Briti õhujõudude baasis.

USA kaitsejõud operatsiooni ega juhtunu kohta Newsweekile kommentaari ei andnud.

NATO kirdetiival patrullib aeg-ajalt USA meedia andmetel ka Itaalia õhuväebaasis asuv mehitamata õhusõidukit Global Hawk, näiteks kasutatakse seda Soome ja Venemaa piiril toimuva jälgimiseks. See droon suudab luuret ja seiret teha iga ilmaga, kirjutas Newsweek eile.

Tagasi üles