Läti üllatas tuletõrjujate arvuga

Copy
Tuletõrjujad Horvaatias kulutuld kustutamas, 30. juulil 2024. aastal.
Tuletõrjujad Horvaatias kulutuld kustutamas, 30. juulil 2024. aastal. Foto: ANTONIO BRONIC / REUTERS / SCANPIX

Hiljuti avaldatud Euroopa statistikaameti andmed näitavad, et võrreldes teiste ELi riikidega on Lätis suhteliselt palju tuletõrjujaid.

Ühe elaniku kohta on Lätis peaagu kõige rohkem tuletõrjujaid Euroopas, kirjutas lõunanaabri rahvusringhääling LSM.

2023. aastal oli ELis kokku 362 400 elukutselist tuletõrjujat, mis moodustab 0,18 protsenti ELi tööhõivest. Võrreldes 2022. aastaga suurenes tuletõrjujate arv 3200 võrra, selgus Eurostati näitajatest.

Läti tuletõrjujate osakaal on 0,30 protsenti kõigist Läti töötajatest. ELi liikmesriikide järjestuses on Lätist rohkem tuletõrjujaid vaid Horvaatias, Eestis ja Kreekas.

LSM vahendas, et Eesti kõrgem tuletõrjujate arv on huvitav, eriti seetõttu, et Leedus on see tunduvalt väiksem (0,16 protsenti kogu tööhõivest).

Kõige vähem tuletõrjujaid on Hollandis, Soomes, Sloveenias ja Rootsis.

Eurostat näitas veel, et enamik Euroopa tuletõrjujaid ehk 61 protsenti, on 30–49-aastased. 40–44-aastaseid tuletõrjujaid on 65 600 ja 35–39-aastaseid tuletõrjujaid 59 100.

Kuigi Lätis on palju professionaalseid tuletõrjujaid, siis tuletõrje teenusele kulutab Läti riik jällegi ELi keskmisest vähem, kirjutas LSM. Keskmiselt kulutatakse tule kustutamisele ELis 0,5 protsenti valitussektori kuludest, ent Lätis on see näitaja 0,4 protsenti.

Kõige vähem läheb tuletõrjeks riigi raha Taani, Malta, Sloveenia, Portugal ja Austria valitsustel. Kõige rohkem pannakse tuletõrjujate pakutud teenusesse summasid Rumeenias, Kreekas, Saksamaal, Leedus, Eestis ja Tšehhi Vabariigis.

Tagasi üles