ÜLEVAADE Kreml süüdistab Pariisi katses Telegramilt infot kätte saada

Copy
Inimesed asetasid üleeile suhtlusrakenduse Telegram sümboliks olevaid paberlennukeid Prantsusmaa saatkonna juurde Moskvas, et väljendada toetust ettevõtte asutajale Pavel Durovile, kes Pariisi lähistel vahistati.
Inimesed asetasid üleeile suhtlusrakenduse Telegram sümboliks olevaid paberlennukeid Prantsusmaa saatkonna juurde Moskvas, et väljendada toetust ettevõtte asutajale Pavel Durovile, kes Pariisi lähistel vahistati. Foto: Aleksei Maišev/Sputnik/Imago Images/Scanpix

Prantsusmaa politsei pidas suhtlusrakenduse Telegram Vene päritolu asutaja Pavel Durovi kinni kahtlustatuna suutmatuses takistada kuritegevuse vohamist oma platvormil, kuid Venemaalt kostab hääli, mis heidavad Pariisile ette katseid platvormi sisule ligi pääseda.

Paari aastaga 550 miljonilt kasutajalt 950 miljonile kasutajale hüpanud suhtlusrakendus on eriti suure rolli omandanud pärast Venemaa täiemahulist kallaletungi Ukrainale, saades nii konflikti puudutava info kui ka valeinfo peamiseks levitamise keskkonnaks, kus tegutsevad ka mõjukad Vene sõjablogijad.

39-aastase Durovi vahistamine on aga seotud Prantsusmaal käimasoleva uurimisega pettuse, narkokaubanduse, organiseeritud kuritegevuse, terrorismi levitamise ja küberkiusamise asjus, vahendas The Guardian. Durovile heidetakse Le Monde’i andmeil ette, et ta ei rakendanud meetmeid platvormi kuritegeliku kasutamise piiramiseks.

Eralennukiga Aserbaidžaanist Pariisi Le Bourget’ lennujaama saabunud Durov peeti kinni laupäeva hilisõhtul ja ööpäev hiljem pikendati tema vahi alla viibimist 96 tunnile. Seejärel peab kohtunik otsustama, kas Durov vabastada või esitada talle süüdistus ja jätta ta vahi alla.

Tagasi üles