Vene hübriidsõjas võitlevad NATOga nii häkkerid kui papid (3)

Västeråsis, kuhu Rootsi luureteenistuse vastuseisu trotsides lasti Rosatomi rahastusel ehitada Moskva patriarhaadi kirik, asub justkui juhuslikult Westinghouse Electricu tööstus, mis on esimene mitte-Vene päritolu koht, kust Ukraina oma Rivne jaama jaoks tuumakütust ostma hakkas.
Västeråsis, kuhu Rootsi luureteenistuse vastuseisu trotsides lasti Rosatomi rahastusel ehitada Moskva patriarhaadi kirik, asub justkui juhuslikult Westinghouse Electricu tööstus, mis on esimene mitte-Vene päritolu koht, kust Ukraina oma Rivne jaama jaoks tuumakütust ostma hakkas. Foto: ROMAN PILIPEY/Scanpix

Kui Islandi leht Fréttablaðið avaldas tunamullu augustis Kiievis tehtud intervjuude-piltide hulgas kaadrid sellest, kuidas ukrainlased Vene lipul trambivad, nõudis idanaabri kohalik saatkond väljaandelt vabandust.

Vabandust venelased ei saanud. Seepeale ründas häkkerite rühmitus NoName057 Fréttablaðiði veebilehte.

Põhjala ja Balti mõttekodalaste koostöös ilmunud raporti «Jälgides Vene hübriidsõda» («Tracking the Russian Hybrid Warfare») järgi oli see näide Vene riigi toetatud küberagressioonist, mis sundis Islandit hoobilt ümber hindama küberheidutuse strateegia ja diplomaatiliste vastuse sellisele tegevusele.

«See kohe kindlasti mängis rolli otsuses sulgeda Islandi saatkond Moskvas, mis viis vältimatult Vene saatkonna tegevuse vähendamisele Reykjavikis,» nenditakse raportis, mille eesmärk on kirjeldada idanaabri hübriidrünnakuid Balti-Põhjala piirkonnas.

Tagasi üles