«Ma ei taha anda FSB kaptenile võimalust paguneid teenida»: Venemaal elavad soomlased hoiavad madalat profiili

Copy
Inimesed Moskva bussipeatuses armee värbamisreklaami juures. Varem Venemaa pealinna tänavapildis tavalised välismaalased on muutunud harulduseks.
Inimesed Moskva bussipeatuses armee värbamisreklaami juures. Varem Venemaa pealinna tänavapildis tavalised välismaalased on muutunud harulduseks. Foto: JURI KOTŠETKOV / EPA / SCANPIX

Kuigi Soome kaitsepolitsei on hoiatanud, et Venemaal elavad või sinna reisivad kodanikud võivad lõpetada Kremli pantvangina, on idanaabri juures viibivaid soomlasi endiselt üksjagu. Küll aga eelistavad seal elavad ja viibivad põhjanaabrid varasemast madalamat profiili hoida.

«Pantvangidiplomaatia on tööriist, mida autoritaarsed riigid kasutavad ja soomlased ei naudi mingit eristaatust. Venemaal on õnnestunud vabastada palju oma kodanikke pantvangidiplomaatiaga,» lausus sel kuul Soome kaitsepolitsei asejuht Teemu Turunen.

Soome rootsikeelne päevaleht Hufvudstadsbladet vestles jätkuvalt Venemaal elava Jannega ja sinna regulaarselt reisiva Robiniga – tegemist on varjunimedega, mille ajaleht andis meestele julgeolekukaalutlustel –, kes mõlemad on viimased paar aastat olnud eriti valvsad, et mitte Vene võimudele kuidagi silma jääda.

Tagasi üles