Telegrami asutaja reisis enda väitel eksiili sunnituna siiski üle 50 korra Venemaale

Copy
Suhtlusrakenduse Telegram asutaja Pavel Durov.
Suhtlusrakenduse Telegram asutaja Pavel Durov. Foto: La Nacion / ZUMA Press / Scanpix

Suhtlusrakenduse Telegram asutaja ja tegevjuht Pavel Durov on pärast kümme aastat tagasi Venemaalt lahkumist käinud rohkem kui poolesajal korral sünnimaal, mis siis, et ta pole reise avalikult seni möönnud ning on väitnud, et tal pole enam tagasiteed riiki tulenevalt vastasseisust võimudega, kirjutas Vene uuriva ajakirjanduse portaal iStories.

iStories tuvastas Durovi reisid Venemaale riigi julgeolekuteenistuse FSB infolekke käigus avalikuks saanud piirivalve andmebaasi Kordon materjalide alusel. Andmebaasi sisu ilmus internetti mitte hiljem kui 20. augustil ja eile teatas selle lekkimisest ajakirjanik Andrei Zahharov. Praeguseks on ligipääs piirivalve andmebaasile taas peidetud.

Uuriva ajakirjanduse portaal jõudis andmebaasist aga tuvastada, et aastatel 2015–2017 käis Durov sageli Venemaal, nagu ka aastatel 2020–2021. Venemaale ei reisinud ta vaid paaril aastal, kui Kreml üritas Telegrami blokeerida. Küll aga oli ta sünnimaal ajal, kui Venemaa võimud lõpetasid 2020. aastal oma sõjakäigu suhtlusrakenduse vastu.

Tagasi üles