KOHALIK VAADE Hispaania on kimpus omapäi saabuvate lapseealiste migrantidega (3)

Copy
Hispaania merepääste alus lootsib Kanaaride kõige edelapoolsema saare El Hierro rannikul migrantide cayuco’t – väikest puust paati – La Restinga sadamasse.
Hispaania merepääste alus lootsib Kanaaride kõige edelapoolsema saare El Hierro rannikul migrantide cayuco’t – väikest puust paati – La Restinga sadamasse. Foto: Gelmert Finol/EPA/Scanpix

Mujalgi Euroopas paksu verd tekitav sisseränne on tõusnud keskseks teemaks Hispaania poliitilises debatis ning opositsioon kasutab seda malakana sotsialistist peaministri Pedro Sáncheze vastu, kellele nad heidavad ette migratsiooni kehva ohjeldamist.

Nääklemisele andsid hagu alla sajad Maroko sisserändajad – neist kümned alaealised –, kes pühapäeval ja esmaspäeval öise udu varjus Ceuta linna ujusid. Vahemere lõunarannikul asuvad tillukesed Ceuta ja Melilla enklaav on ainsad paigad, kus ELil on maismaapiir Aafrikaga. Nagu Kanaari saared, on ka mõlemad Marokoga külgnevad linnad võtnud viimasel ajal vastu tuhandeid ebaseaduslikult piiri ületanud immigrante.

Selle aasta esimese kuue kuuga on meritsi mööda nn Atlandi rändeteed jõudnud Kanaari saartele rohkem kui 20 000 põgenikku ja migranti, mida on 126 protsendi võrra enam kui 2023. aasta esimesel poolel. Samal ajal on seni ELis rände tulipunktiks olnud Itaaliasse saabuvate põgenike ja migrantide hulk kahanenud 65 protsendi jagu.

Tagasi üles