ISW: ukrainlased väldivad teadlikult Kurski tuumajaama pommitamist

Copy
Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri peadirektor Rafael Grossi väisas delegatsiooniga Kurski tuumaelektrijaama.
Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri peadirektor Rafael Grossi väisas delegatsiooniga Kurski tuumaelektrijaama. Foto: Rosatom/IMAGO/Scanpix

Ukraina sõjaväejuhid väldivad teadlikult Venemaa Kurski tuumaelektrijaama ala pommitamist, kuigi Moskva püüab näidata Ukrainat tuumavahejuhtumitega ähvardava riigina, märgib Ameerika sõjauuringute instituut (ISW) 27. augusti ettekandes.

Venemaa ametnikud püüdsid kasutada Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) peadirektori Rafael Mariano Grossi visiiti Kurski tuumaelektrijaama, et kujutada Ukrainat ohuna ja õõnestada lääneriikide toetust sellele, öeldi ettekandes.

«Grossi ütles 27. augustil, et olukord Kurski tuumaelektrijaamas on tõsine ja rünnak mis tahes tuumaelektrijaama vastu on vastuvõetamatu, olenemata asukohast... IAEA tunnistas, et Venemaa teavitas IAEAd droonirusude avastamisest Kurski tuumaelektrijaamas, kuid IAEA ei esitanud hinnanguid selle kohta, kuhu droon saabus, ega ka kinnitanud Venemaa avaldust,» seisis ettekandes.

ISW märgib, et Ukraina vägi on järjekindlalt näidanud võimet rünnata Venemaa tagalat ja Ukrainas okupeeritud ala kaugemal kui 60 km, mis jääb Kurski tuumaelektrijaama ja riigipiiri vahele või 30–40 km kaugusele Ukraina praegustest jõududest Kurski oblastis, mis viitab sellele, et Ukraina väejuhatus väldib teadlikult Kurski tuumaelektrijaama ründamist, viitavad analüütikud.

Samuti teatati, et Venemaa üritab korrapäraselt näidata Ukrainat riigina, mis ohustab Venemaa hõivatud Zaporižžja tuumaelektrijaama ning laiendas seda teabeoperatsiooni Kurski tuumaelektrijaamale vahetult pärast Ukraina sissetungi Kurski piirkonda.

«Samuti moonutas Venemaa valitsusmeedia teadlikult IAEA avaldusi, et sobitada neid Venemaa teabeoperatsioonidega, mille eesmärk on kujutada Ukrainat ohuna Zaporižžja tuumaelektrijaamale ja seadustada seal Venemaa okupatsioon. Tõenäoliselt üritab Kreml varjata ka Venemaast endast jätkuvat ohtu okupeeritud Zaporižžja tuumaelektrijaamale, juhtides tähelepanu väidetavale Ukraina ohule Kurski tuumaelektrijaamale,» märgitakse ettekandes.

ISW andmetel pommitas Vene vägi Zaporižžja tuumaelektrijaama selle hõivamise ajal 2022. aasta märtsis ning on sealtpeale hoidnud ja kasutanud selle alal oma sõjavarustust.

Tagasi üles