AASIA VAADE Tai näitab suunda kolmandal teel demokraatia ja diktatuuri vahel (1)

Copy
Tai peaminister Paetongtarn Shinawatra mõni päev pärast ametisse kinnitamist Bangkoki templis tänu avaldamas. Võimule kerkis 37-aastane naine riigi poliitilise eliidi kulissitaguste vangerduste tulemusel.
Tai peaminister Paetongtarn Shinawatra mõni päev pärast ametisse kinnitamist Bangkoki templis tänu avaldamas. Võimule kerkis 37-aastane naine riigi poliitilise eliidi kulissitaguste vangerduste tulemusel. Foto: Adryel Talamantes/ZUMA Press Wire/Scanpix

Ons Tai endiselt demokraatia või hoopis diktokraatia, arvestades, et ükskõik kuidas inimesed valimiskasti juures otsustavad, sahkerdatakse lõpuks võimule ikka needsamad parteid ja poliitilised dünastiad, kes alati?

Mõistagi pole see Kagu-Aasia riik ainus, kus hääletuskastides keerutatavate valimissedelite varjus võimutsevad oligarhid, diktaatoriambitsiooniga üksikisikud või püsib üheparteisüsteem. Kui Berliini müüri langemine ja Tiananmeni väljaku vastuhakk Pekingis tekitasid läänes usu, et liberaalsed demokraatiad võtavad võimust kogu maailmas, siis 35 aastat hiljem valitseb pigem mure, et tõelisi demokraatiaid ähvardab hääbumine.

Demokraatia on mitmel pool kaotanud oma tähenduse ning sellest on saanud vaid sõnakõlks, millel puudub varasem intellektuaalne ja eetiline üleolek. Demokraatia väärtus on kahanenud koos sellega, kui miljonid inimesed näevad oma nutitelefoniekraanilt, kuidas Ameerika Ühendriikide tänavad on täis kodutuid, samas kui Hiinas kihutavad kõikjal ringi kiirrongid. Ja see vaatepilt määrab rohkem kui fakt, et USAs on tegelikkus nähtaval, samas kui Hiinas jõuab avalikkuseni vaid see, mida valitsus lubab.

Tagasi üles