ÜLEVAADE Macroni katse vasakleeri lõhkuda jätab Prantsusmaa poliitilisse ummikseisu

Copy
Prantsuse president Emmanuel Macron ootas eile Élysée palee trepil oma Saksa kolleegi Frank-Walter Steinmeierit. Tema võõrustamise eel ja järel pidas Macron ka konsultatsioone uue valitsuse moodustamise asjus.
Prantsuse president Emmanuel Macron ootas eile Élysée palee trepil oma Saksa kolleegi Frank-Walter Steinmeierit. Tema võõrustamise eel ja järel pidas Macron ka konsultatsioone uue valitsuse moodustamise asjus. Foto: MOHAMMED BADRA/EPA/Scanpix

Niigi terve suve valitsuskõnelustega venitanud Prantsusmaa president Emmanuel Macron jättis oma otsusega lükata tagasi valimised võitnud vasakliidu peaministrikandidaat riigi poliitilisse kaosesse sihitult hulpima.

Kuigi eile jätkas Macron Saksamaa presidendi Frank-Walter Steinmeieri võõrustamise ja paraolümpia avatseremoonia vahel võimukonsultatsioone, ei paista ummikseisule esialgu kuskilt lahendust, mis vaid süvendab ärritust eri poliitiliste jõudude ridades.

Paremtsentristliku erakonna Vabariiklased fraktsiooni juht parlamendi alamkojas Laurent Wauquiez nimetas eilset jutuajamist riigipeaga pettumuseks. «Ei mingit uut seisukohta, ei mingit tõelist struktureeritud projekti prantslaste jaoks, ei mingit nägemust sellest, milline oleks valitsusprogramm järgnevateks kuudeks,» vahendas tema Élysée paleest lahkumise järel öeldut telekanal RTL. «Me ütlesime presidendile, et ta peab nüüd täitma oma kohust ja lõpuks ometi nimetama peaministri, et väljuda kriisist, mille ta ise esile kutsus. Kõigi parteide seisukohad on teada ja nüüd ei ole enam mingit põhjust viivitada.»

Tagasi üles