POSTIMEES UKRAINAS Harkivi lastele algab uus kooli­aasta maa all

Copy
Naine siseneb kahe lapsega Harkivi maa-alusesse kooli. Linnas elab endiselt kohapeal 53 000 kooliealist last. Lisaks elab umbes 50 000 last mujal, kuid veebi teel õpivad nad endiselt Harkivi koolides.
Naine siseneb kahe lapsega Harkivi maa-alusesse kooli. Linnas elab endiselt kohapeal 53 000 kooliealist last. Lisaks elab umbes 50 000 last mujal, kuid veebi teel õpivad nad endiselt Harkivi koolides. Foto: VYACHESLAV MADIYEVSKYY

Uus kooliaasta algab tuhandetele Harkivi lastele maa all, aga vähemalt saavad lapsed stabiilselt õppida.

Kaheksa-aastane Lev läheb 2. septembril kolmandasse klassi. Vanemad ostsid talle selleks puhuks uue piduliku võšõvanka (Ukraina tikanditega rahvarõivapluus – toim). Juba terve nädala on ta oma emalt Lilialt (35) pidevalt luninud: «Emme, millal ma juba kooli lähen?».

Lev on koolis õppinud sama kaua, kui on kestnud Venemaa alustatud täiemahuline sõda Ukrainas. Esimesel sõja-aastal õppis ta esimeses klassis interneti teel, teises klassis metroos Universitetskaja jaamas. Õnneks on Harkivis paljude peatustega metroo.

Kolmandasse klassi läheb Lev lõpuks oma kooli, aga ka seal peab ta õppima maa all. Sõja jooksul ehitati kooli jaoks suur ja uhke varjend, mis kirjade järgi peaks pakkuma kaitset ka tuumarelva tekitatava radiatsiooni eest.

Tagasi üles