LÕPP NEUTRAALSUSELE? Raport soovitab Šveitsil arendada välja ühine kaitsevõimekus koos ELi ja NATOga

Copy
Šveitsi armee sõdurid tseremoonial Castelgrande kindluses Bellinzonas.
Šveitsi armee sõdurid tseremoonial Castelgrande kindluses Bellinzonas. Foto: Arnd Wiegmann / Reuters / Scanpix

Eile avaldatud raport soovitab alates 1515. aastast neutraalne olnud Šveitsi valitsusel töötada välja «ühine kaitsevõimekus» koos ELi ja NATOga.

«Alates Venemaa rünnakust Ukraina vastu on neutraalusus taas muutunud poliitilise arutelu teemaks nii kodus kui ka võõrsil. Kasvamas on surve Šveitsile selgitada oma seisukohta,» seisab raportis, mis soovitab vaadata neutraalsuspoliitika üle. Muuhulgas viitab raport sellele, et neutraalsus mõjutab ebasoodsalt riigile tähtsat relvamüüki ning tõstatab küsimuse, kuidas kaitsta Šveitsi, mis on ümbritsetud ühendustest, mille liige maa pole.

Dokumendi on koostanud hulk eksperte, nende seas diplomaadid, kõrged riigiametnikud ning näiteks Šveitsi armee endine ülemjuhataja, aga ka Müncheni julgeolekukonverentsi varasem juht Wolfgang Ischinger. Raporti esitasid nad eile Šveitsi kaitse- ja julgeolekuministrile Viola Amherdile, kes tänavu täidab ka riigi presidendi ülesandeid. Kõnealune raport peaks pakkuma soovitusi Šveitsi 2025. aasta julgeolekustrateegiale, vahendas Politico.

Tagasi üles