Uus-Meremaa maooride kuningas suri pärast südameoperatsiooni

Copy
Uus-Meremaa maooride kuningas Te Arikinui Tuheitia Paki läinud kümnendi keskpaigas.
Uus-Meremaa maooride kuningas Te Arikinui Tuheitia Paki läinud kümnendi keskpaigas. Foto: HAGEN HOPKINS / REUTERS / SCANPIX

Uus-Meremaa maooride kuningas Te Arikinui Tuheitia Paki suri tänapärast südameoperatsiooni, teatasid 69-aastase monarhi abid.

Kuninga pressiesindaja Rahui Papa ütles, et hiljuti 18. ametiaastat tähistanud Tuheitia suri rahulikult pere keskel.

Maooride rahvusliku ühtsuse sümboliks peetud Tuheitial oli valdavalt tseremoniaalne roll ning kogu oma valitsusaja jooksul astus ta avalikult kõnega üles vaid kord aastas.

Sellest hoolimata aitas ta Uus-Meremaa põliselanike rikkalikku pärandit avaliku elu keskmesse tuua.

Ta võitles põliselanike kõrge kuritegevuse taseme vähendamise nimel ja vaalade seadusliku isikustamise eest, lootes nii kaitsta neid iga aastaga üha enam reostuvas ja soojenevas meres.

«Kiingi Tuheitia surm on väga kurb hetk,» ütles Papa, kasutades kuninga maoorikeelset tiitlit. «Pealik, kes läks suurde teispoolsusse. Puhka armastuses.»

Tuheitial oli tervisega probleeme juba mõnda aega ja ta suri haiglas, kus pidanuks taastuma südameoperatsioonist.

Kuninga surnukeha toodi eile õhtul Põhjasaare Ngaruawahia linna lähedal asuvale tseremooniaväljakule.

Uus-Meremaa maoori kogukonna liikmed kogunevad täna Ngaruawahias leinama surnud kuningas Te Arikinui Tuheitia Pakit.
Uus-Meremaa maoori kogukonna liikmed kogunevad täna Ngaruawahias leinama surnud kuningas Te Arikinui Tuheitia Pakit. Foto: DJ Mills / AFP / Scanpix

Tuheitia maetakse tuleval kolmapäeval pühale Taupiri mäele, mis on maoori monarhide viimne puhkepaik.

Juba Tuheitia viimasel haigusperioodil võttis tema ametikohustuste täitmise üle kuninga vanim poeg Whatumoana Te Aa Paki.

Maoore on Uus-Meremaal praegu umbes 900 000 ja nad moodustavad 17 protsenti riigi elanikkonnast.

Maoori kuninga liikumine Kiingitanga loodi 1858. aastal Uus-Meremaa maooride ühendamiseks Briti koloniaalvõimu all. Kuningal on suur poliitiline ja sümboolne tähendus, kuid õiguslikku staatust tal ei ole.

Tuheitia oli seitsmes Kiingitanga monarh ning ta päris trooni 2006. aastal oma emalt kuninganna Te Arikinui Dame Te Atairangikaahult, kes valitses nelikümmend aastat. Kuninganna matuseid jälgisid televisiooni vahendusel miljonid inimesed.

Märksõnad

Tagasi üles