Ida-Ukrainas Kleban-Bõkis külapoodi pidav Olena Semõkina hääletas viis ja pool aastat tagasi presidendivalimistel Volodõmõr Zelenskõi poolt, lootes, et poliitiline uustulnuk suudab 2014. aastast kestnud sõja Venemaaga lõpetada. Nüüd kuulab ta aga, kuidas mürsud vihisevad üle rohetava asula ja Vene väed nihkuvad aina lähemale.

«Me ootasime, et sõda lõppeb, nagu ta lubas. Aga sõda ei ole lõppenud. Võitlust on veelgi rohkem. Mulle tundub, et see on muutunud veelgi intensiivsemaks,» lausus uudisteagentuurile AFP 43-aastane naine, kelle koduküla jääb vähem kui kümne kilomeetri kaugusele ränkade lahingute keskmeks olevast Toretskist ja Nju-Jorkist. Kogu lähikonnale on Ukraina võimud andnud korralduse evakueeruda.

Sarnaselt Semõkinaga heitsid paljud AFPga rääkinud Donetski rindepiirkonna elanikud Zlenskõile ette nii seda, et ta esiteks ei suutnud vältida täiemahulist kallaletungi, aga pahandasid ka selle pärast, et presidendi igapäevased pöördumised rahva poole tunduvad tulejoonele olevatele ukrainlastele eluvõõrad.