SUKSUD MÜRSKUDE VASTU? Venemaa saatis Põhja-Koreasse 24 puhtatõulist hobust (2)

Copy
Põhja-Korea riigimeedia avaldatud foto Putini ja Kim Jong-uni kohtumiselt tänavu juunis Pyongyangis Kumsusani aias.
Põhja-Korea riigimeedia avaldatud foto Putini ja Kim Jong-uni kohtumiselt tänavu juunis Pyongyangis Kumsusani aias. Foto: KCNA / EPA / SCANPIX

Venemaa saatis möödunud pühapäeval Põhja-Koreasse 24 hobust – väidetavalt on tegemist kohapeal aretatud Orlovi traavlitega, keda Kim Jong-un hakkab kasutama eelkõige propagandistlikel eesmärkidel.

Venemaa Primorski krai veterinaaramet teatas, et pühapäeval lahkusid kodumaalt Khasani raudtee kontrollipunkti kaudu Põhja-Koreasse 24 Orlovi traavlit – 19 täkku ja viis mära. Loomad olid toodud riigi lääneosast Vladimiri oblastist, vahendas NK News.

Ameti sõnul varustati kõik hobused identifitseerimise eesmärgil ja hobuste põlvnemise puhtuse kinnitamiseks mikrokiipidega. Orlovi traavel on väidetavalt esimene hobusetõug, mis on täielikult Venemaal välja aretatud. See on tuntud oma vastupidavuse ja kiire liikumise poolest.

Vladivostoki Kaug-Ida föderaalülikooli professor Artjom Lukin ütles NK Newsile, et hobuste kohaletoimetamine rõhutab Põhja-Korea soovi projitseerida suurriigi kuvandit.

«Esteetika on väga oluline sellistele riikidele nagu Põhja-Korea, mida mõned rahvusvaheliste suhete uurijad nimetavad n-ö väikeseks suurvõimuks,» ütles ekspert, mööndes, et Põhja-Korea juhtkonna jaoks on loomade näol tegemist eelkõige vahenditega, kuidas oma praegust kuvandit säilitada.

Dongseo ülikooli Venemaa-ekspert Chris Monday märkis väljaandele, et säärane n-ö hobukaubandus ilmestab Põhja-Korea ja Venemaa suhete eripära.

«Tänu Põhja-Koreale on Venemaa suurtükiväel viis ühele – ja võib-olla isegi kümme ühele – eelis võrreldes Ukrainaga. Aga mida annab Putin vastutasuks?» märkis ta. Monday väitel on hobused vaid väike osa tehingust, mille puhul Põhja-Korea ootab naaberriigilt vastutasuks midagi palju enamat.

Viimati leidis selline tehing aset 2022. aasta sügisel, kui Põhja-Koreasse saabus Venemaalt 30 Orlovi traavlit, 2020. aasta märtsis oli samal suunal liikunud veel 30 hobust. Samuti on teada, et Põhja-Korea ostis 75 500 dollari väärtuses hobuseid Venemaalt 2019. aastal – toona kajastas riigimeedia diktaatori visiite Paektu mäe juurde, kus teda näidati hobusega ratsutamas.

Augusti alguses teatas Venemaa veterinaaramet Rosselhoznadzor, et märgiks Moskva ja Pyongyangi süvenevast koostööst kingitakse Rasoni linnale 447 kitse.

Tagasi üles