Ukraina kindral: venelased pühivad Kurskis omaenda linna maa pealt

Copy
Venemaa Kurski oblasti linna Sudža elanikud varjumas keldris 16. augustil 2024. aastal.
Venemaa Kurski oblasti linna Sudža elanikud varjumas keldris 16. augustil 2024. aastal. Foto: AP/Scanpix

Vene väed pühivad Ukraina vallutatud Sudža linna Kurski oblastis maa pealt, ennustas Ukraina maavägede ülem Oleksandr Pavljuk vestluses ajalehega Kyiv Independent.

Kindral Pavljuki sõnul tulistab Venemaa Sudžat pidevalt ning ründab seda juhitavate pommide ja kamikaze-droonidega.

Ukraina sissetung Venemaale kuuluvasse Kurski oblastisse kestab juba neljandat nädalat ning Ukraina armee ülemjuhataja Oleksandr Sõrskõi väitis 27. augustil, et tema vägede kontrolli all on seal umbes 1290 ruutkilomeetrit ning 100 asulat.

Pavljuk kinnitas, et Vene sõjavägi hävitab oma rahvast ning pühib ise Sudža linna maa pealt. Tema sõnul on Sudžasse jäänud umbes 200 elanikku, enamik neist eakad. Enne Ukraina sissetungi elas seal umbes 5000 inimest.

«Rahvusvahelise humanitaarõiguse kohaselt aitavad Ukraina väed (Suža elanikke),» rõhutas Pavljuk.

Sudža asub 10 kilomeetri kaugusel Ukraina piirist ning Kursk jääb sealt 85 kilomeetri kaugusele kirdesse.

Moskva on Kurski suunale ümber paigutanud umbes 30 000 sõdurit teistest sektoritest ja see arv kasvab, rääkis Sõrskõi 27. augustil. Ta möönis, et oma kõige lahinguvõimelisemad üksused on Venemaa paigutanud Pokrovski suunale Donetski oblastis.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi on nimetanud Ukraina sissetungi Kurski oblastisse osaks võiduplaanist, mille ta esitab septembris toimuval kohtumisel USA presidendile Joe Bidenile.

Tagasi üles