Bakuus mõrvati Aserbaidžaani õhujõudude juht

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aserbaidžaanlased oma riigilipuga
Aserbaidžaanlased oma riigilipuga Foto: SCANPIX

Tundmatu kurjategija lasi täna hommikul Bakuus maha Aserbaidžaani õhujõudude ja õhukaitseüksuste komandöri kindral Rail Rzajevi.


Aserbaidžaani uudisteagentuuri APA teatel toimetas kiirabi komandöri kaitseministeeriumi keskhaiglasse, kuid arstidel tema elu päästa ei õnnestunud.

Esialgsetel andmetel oli kindralit tulistatud pähe. Kohalik agentuur Trend viitab prokuratuuri allikale ja teatab, et tippsõjaväelane lasti maha oma kodu lähedal Bakuu kesklinnas. Mõrtsukas tegi vaid ühe lasu.

64-aastane kindralleitnant Rzajev tõusis õhujõudude ja õhukaitsevägede juhiks kiiresti pärast riigi iseseisvumist Nõukogude Liidu lagunemise järel, kui riik oli sõjas Armeeniaga vaidlusaluse Mägi-Karabahhi pärast, vahendas BBC News.

Hilisemal ajal oli ta aserite esindaja ummikusse jooksnud läbirääkimistel Venemaa ja Ameerika Ühendriikidega, mis puudutas Qabala radarijaama võimalikku kasutamist alternatiivina USA raketikilbi plaanidele Ida-Euroopas.

Kaspia mere rannikul asuv Aserbaidžaan on läänele tähtis ka oma gaasi- ja naftaressursside pärast, kuid kohaliku opositsiooni sõnul lokkab riigis korruptsioon. Mullu oktoobris saavutas president Ilham Aliyev oma tagasivalimise, ehkki rahvusvaheliste vaatlejate hinnangul ei vastanud valimised kõigile demokraatlikele standarditele.

Samas kirjeldas rahvusvaheline kriisigrupp riigi relvajõudusid kui «killustatut, lõhestunut, mitte kellegi ees peale presidendi vastutavat, läbipaistmatut, korrumpeerunut ka sisemiselt vaenutsevat» ning tõi välja mitmed ohvitseride arreteerimised korruptsiooni ja pettuse süüdistustega, mille taga nähakse aga ka poliitilisi motiive.

 

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles