Briti valitsus peatas osaliselt relvaekspordi Iisraelile

Copy
Palestiinlased kõndimas Iisraeli rünnakute käigus hävitatud hoonete rusude keskel Gaza sektori lõunaosas Khan Younises 1. septembril 2024. aastal
Palestiinlased kõndimas Iisraeli rünnakute käigus hävitatud hoonete rusude keskel Gaza sektori lõunaosas Khan Younises 1. septembril 2024. aastal Foto: MOHAMMED SALEM/REUTERS/Scanpix

Suurbritannia teatas täna, et peatab kokku 350 Iisraelile antud relvaekspordi litsentsist 30, tuues põhjenduseks «selge ohu», et neid võidakse kasutada ja see läheks rahvusvahelise humanitaarseaduse tõsise rikkumise alla.

Briti välisminister David Lammy ütles parlamendile, et osaline keeld sisaldab artikleid, mida võidakse kasutada praeguses konfliktis Gaza sektoris Palestiina islamistliku äärmusrühmituse Hamas vastu, ent ei sisalda hävituslennukite F-35 varuosi.

Välisminister teatas relvaekspordi üle vaatamisest vahetult pärast seda, kui leiboristid tulid juulis võimule. 

«Kahjuga teatan täna täiskogule, et saadud hinnangu põhjal ei saa ma teha muud järeldust kui see, et Ühendkuningriigi relvaekspordi puhul Iisraelile on olemas selge oht, et neid võidakse kasutada rahvusvahelise humanitaarõiguse tõsise rikkumise toimepanemiseks või selle hõlbustamiseks,» ütles Lammy seadusandjatele.

Ta rõhutas, et peatamine ei tähenda «süü või süütuse tuvastamist» ja et olukorda vaadatakse pidevalt üle.

«Me ei ole ega saa otsustada, kas Iisrael on rikkunud rahvusvahelist humanitaarõigust või mitte,» ütles Lammy, lisades, et Suurbritannia ei ole rahvusvaheline kohus.

Tagasi üles