ÜLEVAADE Ida-Saksamaal võidutsesid valimistel paremäärmuslased (8)

Copy
(Vasakult) AfD kohalik esimees Björn Höcke, CDU esimees Mario Voigt ja Sahra Wagenknechti liidu esinumber Katja Wolf Tüüringi parteiliidrite debatil 1. septembril.
(Vasakult) AfD kohalik esimees Björn Höcke, CDU esimees Mario Voigt ja Sahra Wagenknechti liidu esinumber Katja Wolf Tüüringi parteiliidrite debatil 1. septembril. Foto: Michael Kappeler/dpa/SCANPIX

Nii Tüüringis kui Saksimaal sai pühapäevastel parlamendivalimistel paremäärmuslik Alternatiiv Saksamaale (AfD) üle 30 protsendi häältest ning partei on esimest korda oma ajaloos tugevaim jõud ühel liidumaal – Tüüringis.

Ka «rahu» eest võitlev vasakkonservatiivne Sahra Wagenknechti Liit (BSW) saavutas hea tulemuse ning on mõlemal liidumaal kolmandal kohal.

Valimisvõitluse tähtsaimateks teemadeks kujunesid Ukraina sõja ja migratsioonidebati valguses rahu, julgeolek ja migratsioon, mis domineerisid valimisplakatitel, kuigi neis küsimustes on põhiline otsustaja föderaalvalitsus, mitte liidumaad. Need teemad olid soodsad äärmuslikele jõududele ning tõid hävingu valitsuskoalitsioonile.

Traditsiooniliselt kuulub liidumaa peaministri ametikoht tugevaimale parlamendifraktsioonile ehk Tüüringis AfD-le – seaduse järgi saavad nemad esimesena peaministrikandidaadi esitada. «Saime täna ajaloolise võidu – oleme kindlalt tugevaim jõud, oleme rahvapartei Tüüringis,» ütles AfD kohalik liider Björn Höcke. Partei on lubanud alustada läbirääkimisi valitsuspartnerite otsimiseks. «Meil on selge mandaat Tüüringis valitsemiseks,» ütles partei kaasjuht Tino Chrupalla

Tagasi üles