Klaipėda sadamas kuhjuvad sanktsioonide tõttu tuhanded valgevenelaste ostetud autod

Copy
Vaade Klaipėda sadamale.
Vaade Klaipėda sadamale. Foto: Andrzej Otrębski / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons

Leedu sadamalinnas Klaipėdas seisavad tuhanded USA päritolu autod, mille Valgevene kodanikud on ostnud, kuid mida nad ei saa sanktsioonide tõttu kodumaale viia.

Kohaliku uudisteportaali Vakarų Ekspresas andmeil levib Valgevene meedias info, et riigi elanikud pole suutnud saada kätte ligi 4000 Ameerika Ühendriikidest pärit autot, mis on lõksus Klaipėda sadamas.

Leedu Stividorettevõtete Liidu juht Vaidotas Šileika kinnitas, et Valgevenest pärit info võib vastata tõele. «Võimalik, et see on nii. Need autod, mida omanikud ei saa välja nõuda, on hoiustatud sadamas või teistes Klaipėda parklates,» lausus ta Vakarų Ekspresasele.

Šileika selgitas, et Valgevene elanikud ei saa autosid sadamast kätte sanktsioonide tõttu, sest nad ei ole võimelised garanteerima, et sõidukeid ei viida edasi Venemaale.

«Tehtud on katseid viia neid välja teisi teid pidi – laadida neid uuesti laevadele ja transportida neid üle Musta mere, aga isegi sellisel juhul on vaja täiendavaid dokumente ja kulud kasvavad märkimisväärselt. See on kindlasti omanike jaoks probleem,» lisas Šileika.

Autode eksporti Venemaale keelavad sanktsioonid, mis tõkestavad n-ö kahese otstarbega ehk teatud puhkudel ka sõjanduses kasutust leidvate kaupade tarnimise agressorriiki. Samuti on eraldi keelatud luksuskaupade kategooriasse langevate kallimate sõidukite vedu Venemaale.

Tagasi üles