PERSOON Putini suuvoodrist rahutuvi, keda kõik kinni püüda tahavad (3)

Copy
Sahra Wagenknecht pärast Erfurti valimisüritusel toimunud rünnakut.
Sahra Wagenknecht pärast Erfurti valimisüritusel toimunud rünnakut. Foto: RONNY HARTMANN/AFP/SCANPIX

Saksamaa poliitmaastiku vasakkonservatiivse tiiva poole aastaga endale haaranud Sahra Wagenknechtist on kujunenud pärast Tüüringi ja Saksimaa liidumaa valimisi jõud, kellega peavad arvestama paremäärmuslaste võimuletuleku vältimist lootvad peavooluparteid.

Mullu suurimast vasakjõust Die Linkest lahku löönud, sellega sisuliselt partei hukatuse äärele viinud ning omanimelise erakonna (BSW) loonud Wagenknechti viimane kampaaniaüritus enne demokraatia pidupäeva meelitas möödunud neljapäeval Tüüringi liidumaa pealinna Erfurti linnaväljakule üle poole tuhande pealtvaataja. Sakslastele omaselt – pärast tööpäeva lõppu, õlletops näpu vahel – juureldi omakeskis viimaste päevakajaliste poliitteemade üle ning oodati superstaariks tõusnud poliitiku saabumist.

Palavikuline toetus

Ürituse avas menulaulik Tino Eisbrenner, kes viimastel aastatel on korduvalt väisanud erinevaid Venemaa muusikafestivale. Ka Erfurtis esitas ta publikule paar laulu vene keeles. Kuulajate põlved nõksusid taktirütmis, nagu midagi poleks valesti. Lavale saabunud BSW nimekirja kandidaadid endise Eisenachi linnapea Katja Wolfiga eesotsas olid sarnaselt varem esinenud muusikuga nagu soojendusesinejad. Jutupunktid liidumaa hariduspoliitikast tervishoiuni räägiti ära, ent nii laval kui ka selle ees oli tunda, et tegelikult oodati kedagi teist.

Tagasi üles